,,Haar strijd gaat door en ik geef haar graag ook hier een stem", aldus Hans Loeve.
,,Haar strijd gaat door en ik geef haar graag ook hier een stem", aldus Hans Loeve. Boekhandel Riemer
Boek van de Maand

Een strijdende vrouw in een mannenwereld

Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand:  Zarifa van Zarifa Ghafari, over de strijd van een vrouw in een mannenwereld. 

,,Iedereen kent de beelden van vorig jaar: het opstijgende vliegtuig vanaf het overvolle vliegveld van Kabul, de mensen die zich vastklampen aan de romp en vervolgens naar beneden vallen. Hoe kan het dat mensen zover komen om dit te doen? Begrijpen zul je nooit, maar dit boek verduidelijkt heel veel.

EERSTE VROUWELIJKE BURGEMEESTER Zarifa Ghafari was 28 jaar toen ze de eerste vrouwelijke burgemeester werd in Afghanistan. Grote kans dat je haar op televisie hebt gezien of over haar hebt gelezen in de (inter)nationale pers. Ze werd door diverse media uitgeroepen als een van de belangrijkste vrouwen van deze eeuw. Ze is klein van stuk, ze is vrouw en dat in een land waarin vrouwen geen enkele vorm van recht of rechtsbescherming hadden: op voorhand een verloren strijd voor de meeste vrouwen maar Zarifa is de meest bewonderenswaardige uitzondering. 

De strijd die Zarifa voert is deels gericht op vrouwenemancipatie maar dat is nooit het doel geweest

Haar strijd begint als ze negen jaar is. De kinderen van haar klas mogen de president van het land ontmoeten en hem een vraag stellen. Zarifa stelt drie kritische vragen en vanaf dat moment merkt ze dat ze iets kan bereiken als ze haar hoofd boven het maaiveld durft uit te steken. En ze begrijpt ook al heel snel dat kennis van zaken hierbij helpt, sterker nog: van essentieel belang is. Ze wil naar school, ze wil studeren, alles om haar land te helpen. Ze heeft geluk dat haar beide ouders werken en daardoor relatief vooruitstrevend zijn. Maar als ze gewond raakt bij een zelfmoordcommando, verbiedt haar vader haar om nog naar school te gaan. Zarifa laat zich door niemand iets zeggen (dat is haar overlevingskracht zo blijkt gedurende het boek) en gaat stiekem toch naar school met alle afschuwelijke gevolgen van dien. Haar vader blijkt een groot struikelblok te zijn als hij haar blijft dwarsbomen. Wij beoordelen hem als traditioneel, discriminerend en afschuwelijk autoritair, maar Zarifa houdt van hem en begrijpt hem: hij wil haar beschermen.  

STRIJD Ze vertelt haar verhaal beeldend. Het leest als een ooggetuigenverslag van een geschiedenis van een land in de vorm van een autobiografische roman. Het is zeer informatief en van binnenuit leer je het land en de soms barbaarse gebruiken kennen. De strijd die Zarifa voert is deels gericht op vrouwenemancipatie maar dat is nooit het doel geweest. Het ultieme doel is om van haar land een beter land te maken. Een van de middelen daartoe is het opkomen van vrouwenrechten. Hoewel ze als burgemeester veel bereikt en in contact komt met de grote leiders op deze aardbol, moet ze het land ontvluchten en woont ze nu in Duitsland. Haar strijd gaat door en ik geef haar graag ook hier een stem.”

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips.
Boekhandel Riemer
Emiclaerhof 18
3823 EM Amersfoort
033 - 4560804
e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.  

advertentie
advertentie