Commissaris van de Koning en voorzitter van de Provinciale Staten Hans Oosters maakte gisteren een rondje door de provincie en is hier op bezoek in Soest.
Commissaris van de Koning en voorzitter van de Provinciale Staten Hans Oosters maakte gisteren een rondje door de provincie en is hier op bezoek in Soest. Jaap van den Broek

Commissaris van de Koning blij met hoge opkomst in Utrecht

16 maart 2023 om 10:46 Politiek

AMERSFOORT (ANP) De Utrechtse commissaris van de Koning en voorzitter van de Provinciale Staten Hans Oosters is blij dat er in zijn provincie een hoge opkomst was bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen woensdag. Uit de voorlopige uitslag van het ANP donderdagochtend blijkt dat 62,5 procent van de kiesgerechtigden in de provincie heeft gestemd, in 2019 was dat nog 61,2 procent.

,,Het ziet er naar uit dat we een hoge opkomst hebben gehaald in de provincie Utrecht”, zegt Oosters. ,,Vier jaar geleden waren we de provincie met de hoogste opkomst, dus we hebben een naam hoog te houden. Ik heb er vertrouwen in dat dat ons deze keer weer lukt.”

GroenLinks is ondanks een verlies van 3,5 procent met 13,4 procent de grootste in de provincie, gevolgd door de BoerBurgerBeweging (13,3 procent) en de VVD (11,6 procent).

Vrijdag is er een duidingsdebat waar alle partijen die een zetel hebben bemachtigd op basis van de voorlopige uitslag, aan meedoen. Dat kan een eerste stap zijn bij de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Oosters: ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat de partijen in Utrecht tot een stabiele coalitie kunnen komen. En dat is belangrijk. Er liggen grote opgaven te wachten die voortvarend moeten worden opgepakt.”

De definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen wordt op 24 maart bekendgemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie