Afbeelding
365press

Recordaantal bezoekers onlinestemhulp MijnStem en Kieskompas

15 maart 2023 om 14:01 Politiek

AMERSFOORT (ANP) Onlinestemhulp MijnStem heeft op de ochtend van de verkiezingen al een recordaantal bezoekers geteld. De stemwijzer was om 9.45 uur al ruim 4,7 miljoen keer ingevuld. ,,Een absoluut record”, aldus een woordvoerder. Ook onlinestemhulp Kieskompas spreekt van ‘recordcijfers’ op de ochtend van de verkiezingen. De stemwijzer telde rond 10.45 uur al 2,7 miljoen bezoekers.

De stemhulp van MijnStem werd 2,7 miljoen keer ingevuld voor de Provinciale Staten en 2 miljoen keer voor de waterschappen. Met ruim 4,7 miljoen bezoekers is het aantal van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 al gepasseerd. Vorig jaar werd de stemhulp in totaal 3 miljoen keer ingevuld.

Het einde lijkt nog niet in zicht. ,,Het gaat heel hard vanochtend en de ervaring leert dat 40 procent van de mensen de stemhulp op de dag van de verkiezingen invult”, zei een woordvoerder van MijnStem woensdag.

Door Kieskompas wordt de kanttekening gemaakt dat ,,we vier jaar geleden bij de verkiezingen zes provincies deden en nu twaalf, dus dan gaat het wel snel”. Opvallend is dat veel jongere kiesgerechtigden gebruikmaken van Kieskompas. ,,Je hoort vaak dat jongeren minder geïnteresseerd zijn in de verkiezingen, maar met name de leeftijdsgroep tussen 18 en 24 jaar blijkt op zoek te zijn naar informatie. Zij vullen de stemwijzer vaker in dan verwacht”, aldus een woordvoerder.

De bezoekerscijfers van Kieskompas zijn inclusief het bezoekersaantal van Het Kieshart van Hart van Nederland, waarmee Kieskompas een samenwerking heeft. In totaal 265.000 mensen maakten al gebruik van Het Kieshart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie