Afbeelding
Foto: Unsplash

Waarom puzzelen een gezonde hobby is

12 januari 2023 om 16:10 Partnercontent

Vind jij het heerlijk om met een kopje thee in je handen boven een ouderwetse legpuzzel te hangen? Dan hebben we vandaag goed nieuws: puzzelen is een hele gezonde hobby! Het op zijn plek leggen van puzzelstukjes heeft diverse voordelen. Je leest er meer over in het onderstaande artikel. Als puzzelen je nog niet eerder heeft aangesproken, is dit het moment om de hobby een kans te geven.

Puzzelen als mindfulness oefening

Dagelijks krijg je veel prikkels binnen. Je doet meerdere dingen tegelijk, wordt afgeleid door je telefoon en je maakt de to-do-lijst alleen maar langer in plaats van korter. Niet zo gek dat je toe bent aan rust. Puzzelen is de ideale hobby om stress te verlagen en meer rust in je hoofd te krijgen. Het is een laagdrempelige vorm van mindfulness. Wanneer je jezelf geen tijdsdruk oplegt, kun je goed ontspannen zelfs in een meditatieve staat van zijn terechtkomen.

Verbeteren van je geheugen

Tijdens het maken van een legpuzzel gebruik je beide kanten van de hersenen. De linker hersenhelft (de analytische kant) en de rechter hersenhelft (de creatieve kant) werken samen. Door dit regelmatig te oefenen, kan jouw geheugen verbeteren of langer stabiel blijven. Het is dus een hele goede hobby voor ouderen die scherp willen blijven.

Geluk bij ieder passend stukje

Iedere keer wanneer je een puzzelstukje op de juiste plek legt, komt er dopamine vrij. Dit is een gelukstofje dat je beloont met blijdschap en voldoening. Als je een legpuzzel van meer dan 500 stukjes legt, geniet jouw brein dus van veel kleine beloningen!

Meer uitdaging met 3D puzzels

Lijkt een standaard legpuzzel jou iets te saai of ben je inmiddels toe aan meer uitdaging? Stap dan over op 3D puzzels. Je kunt bijvoorbeeld een houten 3D puzzel kopen van een voertuig, miniatuur huisje of een ander tof voorwerp. Het leukste van deze 3D puzzels is dat je het eindresultaat als decoratie kunt gebruiken in je interieur. Voor de fanatiekeling zijn er 3D puzzels met bewegende onderdelen te koop. Heb je (klein)kinderen? Dan kun je een houten puzzel aanschaffen met een lagere moeilijkheidsgraad. Deze kun je gezellig samen in elkaar zetten.

Waarom puzzelen goed is voor kinderen

Puzzelen is niet alleen goed voor volwassenen en ouderen, maar ook een geweldige activiteit voor kinderen. Het is namelijk goed voor de volgende punten:

  • Trainen van cognitieve vaardigheid
  • Ontwikkelen van de fijne motoriek
  • Trainen van de hand-oog coördinatie
  • Leren probleemoplossend te denken
  • Oefenen met concentratie
  • Opbouwen van zelfvertrouwen         
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie