Afbeelding
Foto Pexels

Hoe start je jouw eigen webshop?

18 november 2022 om 14:52 Partnercontent

Waarschijnlijk merk je aan je eigen koopgedrag dat je tegenwoordig veel meer online koopt dan je een aantal jaar geleden deed. Je bent daarin zeker niet de enige: onze economie is zich steeds meer aan het verschuiven naar een online economie. Heb je er ooit over gedacht om je eigen winkel te beginnen, dan is het in veel gevallen raadzamer in deze tijd om daar een online winkel van te maken, oftewel een webshop. Dat scheelt ook een hoop in de overheadkosten. Je hoeft er immers geen winkelpand op na te houden, hoewel je natuurlijk wél ergens je voorraad moet kunnen opslaan. Hoe doe je dat, een eigen webshop beginnen?

Een eigen webshop beginnen

Een eigen webshop beginnen begint met een goed concept en een goede naam. Denk goed na over het assortiment waarop je je wilt richten. Uitbreiden kan altijd nog. Kies een naam die pakkend is, blijft hangen en een begrip zou kunnen worden en leg deze vast als domeinnaam voor een website. Vervolgens kun je natuurlijk geen webshop starten zonder de Kamer van Koophandel daarvan op de hoogte te brengen, het is immers een bedrijfsactiviteit die je gaat starten. Ben je al ingeschreven als ondernemer, dan kun je je webshop als activiteit en handelsnaam toevoegen aan je inschrijving. Daarnaast moet je voor een goede website zorgen die helemaal ingericht kan worden om te fungeren als webshop en waarbij zo veel mogelijk geautomatiseerd kan worden. Daar bestaan voorgemaakte sjablonen voor, maar ook speciale software. Uiteraard kun je ook niet een webwinkel beginnen zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, want dan word je niet gevonden door potentiële klanten. Investeer dus zeker ook in marketing.

Een marketplace als extra verkoopkanaal

Gelukkig zijn er mogelijkheden om je producten aan de man te brengen zonder dat je daarvoor veel geld en moeite hoeft te steken in marketing om een publiek te vinden. Zo kun je verkopen op Amazon Marketplace, waarbij je dus gebruikmaakt van de goede naam van Amazon en in de zoekresultaten van die website naar voren kunt komen. Logischerwijs draag je voor dienst wat van je winst af aan Amazon en heb je je aan de regels van Amazon te houden, maar daar krijg je dan een uitstekend platform om je spullen op te verkopen voor terug. Wil je je primair richten op verzendingen binnen Nederland? Dan kun je ook partner worden op de online marketplace van Bol.com. Ook bij verkopen via Bol draag je wat van je winst af en moet je je aan strenge regels (zoals gratis verzending) houden. Maar het platform wordt in Nederland (en ook in België, maar dat is dan weer een apart platform waar je je voor zou moeten aanmelden) heel goed gevonden, dus er liggen zeker ook mooie kansen.

Heb je geen ruimte voor voorraad of wil je simpelweg niet moeten investeren in het aanleggen van voorraad? Dan kun je ook overwegen om aan dropshopping te gaan doen. Dan bestel je zelf het product bij jouw leverancier op het moment dat jouw klant het bij jou bestelt via je webshop. Dat zorgt wel voor langere levertijden (zeker als de verzending nog via jou verloopt) en maakt het proces van retournering een flink stuk ingewikkelder. Toch is het een concept dat wel degelijk toegepast wordt en succes kan hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie