Afbeelding
Foto: Unsplash

Uitzendbureau beginnen: deze zaken moet je regelen

30 augustus 2022 om 09:07 Partnercontent

Heb je de ondernemersgeest en vind je het leuk om mensen aan werk te helpen en andere ondernemers uit de brand te helpen met tijdelijk personeel? Dan is het starten van een eigen uitzendbureau wellicht de juiste stap om te zetten. Maar bij een uitzendbureau beginnen komen wel allerlei zaken kijken. Het is goed om daar vooraf van op de hoogte te zijn. We bespreken een aantal zaken die je te regelen hebt wanneer je een uitzendbureau gaat beginnen.

Examen afleggen

Om te beginnen moet je als ondernemer om een uitzendbureau te kunnen starten een examen afleggen bij de Stichting Examens Uitzendbranche (SEU). Tijdens dit examen wordt je kennis getoetst over de organisatie van de uitzendbranche, maar ook over zaken als relevante wet- en regelgeving en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast word je ook getoetst op het gebied van arbeidscommunicatie.

Aansluiten bij pensioenfonds

Een uitzendbureau is verplicht om zich aan te sluiten bij Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP), of in het geval van de bouwsector het pensioenfonds bpfBOUW. Nadat je je uitzendbureau aangemeld hebt, moet je periodiek de gegevens van medewerkers naar het pensioenfonds sturen. Zo weet je dat je de juiste pensioenpremies afdraagt.

Aansluiten bij brancheorganisatie

Het is als uitzendbureau niet verplicht om je aan te sluiten bij een brancheorganisatie, maar het is wel verstandig om het toch te doen. Als je aangesloten bent bij een brancheorganisatie, mag je het keurmerk van die organisatie voeren. Dat zijn sterke keurmerken die je bedrijf waarde geven. Daarnaast kun je bij de brancheorganisatie nuttige (juridische) informatie inwinnen. Als lid van brancheorganisatie moet je de geldende cao toepassen. De uitzendbranche kent met de ABU en de NBBU twee verschillende brancheorganisaties. Welke kiest bepaal je helemaal zelf.

Keurmerk SNA

Wat je nog meer kunt doen om vertrouwen bij klanten te wekken, is het behalen van de NEN 4400-1/4400-2 certificeringen. Met die certificeringen wordt jouw uitzendbureau geregistreerd in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Veel opdrachtgevers vinden deze certificering belangrijk, omdat het een bewijs is van een correcte loon- en financiële administratie. Opdrachtgevers lopen namelijk het risico dat zij aansprakelijk worden gesteld voor verplichtingen uit arbeid die door het uitzendbureau niet zijn voldaan. Partijen die deze certificeringen verzorgen komen periodiek bij je langs voor controle en geven advies om je administratie juridisch en financieel correct uit te voeren.

Gecertificeerde arbodienst inschakelen

Als ondernemer in de uitzendbranche ben je op papier werkgever van de flexwerkers die je uitzendt naar klanten. Daardoor ben jij ook voor ziekte- en arbeidsongeschiktheid van dit personeel. Daarom ben je verplicht om samen te werken met een gecertificeerde arbodienst. Deze arbodienst helpt je bij zaken als het opstellen en uitvoeren van een arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Voor de uitzendbranche zijn er een aantal gespecialiseerde arbodiensten.

Wet- en regelgeving

Natuurlijk komen bij het werkgeverschap en de uitzendbranche zaken als wet- en regelgeving kijken, bijvoorbeeld omtrent personeelszaken. Daarom is het cruciaal dat je goed op de hoogte bent van de recente wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld de Wet arbeidsmarkt in balans, de WAADI en de Wet verbetering Poortwachter. De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) ziet er op toe dat jij de regels in de cao naleeft. Zij kunnen boetes opleggen die hoog kunnen oplopen wanneer je niet voldoet aan die regels. De brancheorganisatie kan je helpen bij het up to date blijven wat betreft wet- en regelgeving.

Daarnaast ben je ook erg geholpen met het kiezen van en investeren in goede uitzendsoftware, zoals de modulaire softwarepakketten voor uitzendbureaus van HelloFlex. Veel administratieve zaken kunnen op deze manier veel makkelijker gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld de koppeling naar het pensioenfonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie