Afbeelding
Foto Unsplash

Zo houd je de financiën van je bedrijf bij

11 augustus 2022 om 20:37 Partnercontent

Zo houd je de financiën van je bedrijf bij

Als zelfstandig ondernemer moet je jouw eigen boontjes doppen. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw inkomen, maar hier houdt het niet bij op. Je moet namelijk ook de financiën van je bedrijf bijhouden. Veel ondernemers vinden dit de minst leuke kant van het ondernemerschap, maar helaas ontkom je er niet aan. Als je een hekel hebt aan het bijhouden van de financiën zoek je mogelijk naarstig naar oplossingen om het jezelf makkelijker te maken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij een aantal handige tips op een rijtje voor het bijhouden van de financiën van je bedrijf.

Open een zakelijke bankrekening
Wie minder tijd wil besteden aan het bijhouden van de financiën van zijn bedrijf, doet er goed aan een zakelijke rekening te openen. Het openen van zo’n rekening kost weliswaar geld, maar je profiteert ook van de nodige voordelen. Zo worden zakelijk geld en privégeld van elkaar gescheiden wanneer je een zakelijke rekening gebruikt. Ben je op zoek naar een specifieke betaling of moet je gegevens aanleveren bij de Belastingdienst? Dan hoef je niet eerst uit te zoeken welke betalingen zakelijk zijn en welke privé. Het bijhouden van de financiën van je bedrijf wordt hierdoor een stuk makkelijker.

Een zakelijke bankrekening openen is overigens niet verplicht. De praktijk leert echter dat je er als ondernemer vaak niet aan ontkomt. Banken willen namelijk niet dat je een privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Om te voorkomen dat dit toch gebeurt, controleren zij hier steekproefsgewijs op.

Reserveer regelmatig tijd om de administratie bij te werken
Omdat het bijhouden van de financiën voor velen de minst leuke kant van het ondernemerschap is, stellen veel ondernemers dit uit. Dit is een optie, maar besef je wel dat je het probleem eigenlijk alleen maar verschuift. Sterker nog, het probleem wordt steeds groter. Door het constant maar uit te stellen, moet je na verloop van tijd veel administratieve zaken in één keer afhandelen. Daarom is het beter om regelmatig wat tijd te reserveren om met de administratie aan de slag te gaan. Idealiter ga je er iedere week even mee aan de slag. Hoeveel tijd je ervoor moet reserveren, hangt af van de omvang van de administratie.

Maak gebruik van een boekhoudprogramma
Wanneer je een hekel hebt aan het bijhouden van de financiën van je bedrijf, kun je ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een boekhouder. Hij kan dit geheel voor je verzorgen, maar je bent er wel behoorlijk wat geld aan kwijt. Vind je dit zonde? Overweeg dan om een boekhoudprogramma aan te schaffen. Dit kost weliswaar ook geld, maar je bent er minder aan kwijt dan aan een boekhouder.

Je hoeft overigens geen kennis van boekhouden te hebben om een boekhoudprogramma te gebruiken. Het programma geeft namelijk precies aan wat je moet doen. Heb je een zzp rekening geopend? Dan kun je deze aan het boekhoudprogramma koppelen. De transacties van de rekening worden dan automatisch ingelezen in het programma, waardoor je ze niet langer handmatig in hoeft te voeren. Je bent zodoende veel minder tijd kwijt aan het bijhouden van de financiën van je bedrijf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie