Afbeelding
Foto Shutterstock

Nederlandse centrale banken blijven goud kopen vanwege inflatie en als preventieve maatregel tegen financiële crisis

Partnercontent

De inkoop van goud van centrale banken groeit enorm de laatste jaren. In 2018 en 2019 is een recordniveau behaald en ook dit jaar zie je op grote schaal veel banken zowel in Nederland als wereldwijd in fysiek goud investeren. De voornaamste reden hiervoor is dat het aankopen van het edelmetaal de banken economische zekerheid geeft in tijden van financiële crisis om kapitaalkrachtige reserves op te bouwen. Momenteel heeft de DNB(De Nederlandsche Bank) ruim 600 ton goudstaven in haar bezit. Het is een opvallende ontwikkeling die eigenlijk al decennialang speelt. Goud kopen als vertrouwensanker om crisisbestendig te blijven met onzekere vooruitzichten. Die hang naar zekerheid zit immers in de menselijke natuur. 

Beweegredenen

Naast dat de inkoop goud zorgt voor reserves en financiële zekerheid is het ook een middel dat bescherming biedt tijdens politiek en economisch instabiele tijden. Het is namelijk ten opzichte van dollars en euro’s een neutraal en stabieler ruilmiddel dat vrij is van eventuele rentes en btw. Het edelmetaal is de laatste jaren enorm in waarde gestegen vanwege de hogere goudprijs. Het goud kapitaal dient daarbij als tegenwicht voor de euro’s in munten en bankbiljetten. Doordat de banken geld in hun bezit hebben kunnen wij er ook op vertrouwen dat onze bankbiljetten die daar indirect aan gekoppeld zijn, volledig het bedrag dat erop staat waard zijn.

Opslagplaats van het goud

In Nederland zelf en grotendeels in andere landen zoals in de VS, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en Canada (Ottawa) ligt momenteel de goudvoorraad van de Nederlandse banken veilig opgeslagen in kluizen. De reden voor deze verspreiding over meerdere locaties, is omdat deze verspreiding bijdraagt aan de veiligheid van het kostbare materiaal. Ook is er een percentage van het goud in privé-bezit in de vorm van sieraden en juwelen, muntstukken en andere gouden accessoires.

Investering voor de toekomst

Wil je zelf als particulier goud kopen dan kun je niet direct bij een bank terecht. Tegenwoordig leveren banken fysiek geld niet meer uit. Je moet hiervoor als verzamelaar of handelaar naar een specifieke online goudhandelaar om veilig goud te kopen van erkende smelters en munthuizen. Bij de online winkel Goudpensioen ben je hiervoor aan het juiste adres. Zij verkopen onder andere de bekende goudbaren van Umicore en gouden beleggingsmunten. Het edelmetaal is vrijgesteld van btw en je mag het ook tot 10.000 euro anoniem aanschaffen. Het is in verhouding voordeliger om een zwaarder gewicht goud te kopen, omdat de prijs hierdoor lager wordt dan wanneer je meerdere losse kleine goudbaren. Inkoop goud is altijd een lange termijninvestering, waarbij je rekening moet houden en vooruit moet denken over hoe je het wil inwisselen in de toekomst. Kortom, denk vooruit zoals de Nederlandse banken en bescherm je vermogen, investeer in edelmetaal! 

advertentie
advertentie