Afbeelding
Foto Pixabay

Het nieuwe vrije-sector puntenstelsel: zo zit het!

12 juli 2022 om 14:14 Partnercontent

Verhuurders van sociale huurwoningen in Amersfoort werken al een tijd met een puntenstelsel: Een vragenlijst over de woning waarmee je kunt bepalen welke huurprijs past bij de kwaliteit van het huis. Een duidelijke tool die voorkomt dat woningen voor veel te hoge bedragen verhuurd worden. Verhuur je echter een particuliere woning? Dan kun je vragen wat je wil. Tenminste... tot nu toe. En als het aan minister Hugo de Jonge ligt, gaat dat heel snel veranderen.

Het puntenstelsel voor woningwaardering 

De waarde van een woning wordt door veel verschillende elementen bepaald. Het puntenstelsel werkt daarvoor dus met een vragenlijst die de belangrijkste kenmerken van de woning waardeert. Je kunt denken aan het aantal vierkante meters dat de woonkamer beslaat, het aantal toiletten in huis en bijvoorbeeld of je kookt op gas of op elektriciteit. De hoeveelheid punten die een woning scoort op de vragenlijst bepaalt vervolgens het maximale huurbedrag. Het huidige puntenstelsel geldt voor goedkope huurwoningen tot de sociale huurgrens. Die grens ligt rond de 760 euro.

Puntenstelsel voor de vrije-sector

Door het puntenstelsel uit te breiden naar de vrije-sector, wordt een deel van de particuliere huurwoningen beter betaalbaar. Het gaat dan om woningen die op dit moment verhuurd worden voor een bedrag tot circa 1000 - 1250 euro per maand. Hierdoor zijn er straks meer goedkope huurwoningen en dat zal de huidige huizenmarkt zeker ten goede komen.

Jaarlijkse huurverhoging aan banden

Ook de jaarlijkse huurverhoging komt in het nieuwe vrije-puntenstelsel ter sprake. Voor sociale huurwoningen zijn hiervoor al regels, maar in de particuliere sector ontbreken deze. Het kabinet overweegt daarom om voor vrije-sector woningen een plafond vast te stellen voor huurverhoging. Door prijsstijging aan banden te leggen, zullen huurders minder snel in financiële problemen komen. De huidige inflatie vraagt van veel mensen immers al meer dan genoeg.

Hoe zit het dan met duurdere woningen in de vrije-sector?

Op dit moment wordt nog volop berekend wat de grens is waaronder verhuurders met het puntenstelsel moeten werken. Zeker is wel dat er ook particuliere huizen zullen blijven die buiten de nieuwe regeling vallen. Het gaat dan om huizen met een hogere huur. Verhuurders met dure huizen die buiten het puntenstelsel vallen, kunnen voor een woning vragen wat ze willen.

Gaat mijn huur binnenkort omlaag?

Huurders die nu in een huis wonen dat in 2024 onder het puntenstelsel zal vallen, zullen daar lang niet altijd profijt van hebben. Waarschijnlijk geldt de nieuwe regeling straks alleen voor mensen die verhuizen of die een nieuw huurcontract afsluiten. Dit komt vooral omdat het op dit moment nog niet duidelijk is, of het juridisch mogelijk is dit ook voor zittende huurders te regelen. Uiteraard profiteren zittende huurders wél van een eventueel plafond voor de jaarlijkse huurverhoging.

Voldoende betaalbare huurwoningen

Als alles gaat zoals minister De Jonge hoopt, gaat de regeling in 2024 in. Het is de hoop van het kabinet dat hierdoor meer woningen in het middensegment vallen, waar nu een groot tekort is. De Woonbond is echter nog wel kritisch op de plannen van minister De Jonge. Zij zeggen dat het nog maar de vraag is of dit voldoende betaalbare huurwoningen gaat opleveren en zijn bang dat veel huurders alsnog buiten de boot zullen vallen. Hier zullen de komende tijd ongetwijfeld nog heel wat discussies over gevoerd worden. De komende tijd zullen details van de regeling verder worden uitgewerkt en bekend worden gemaakt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie