Afbeelding
Foto Pexels

De voordelen van huurdersbescherming

19 april 2022 om 17:28 Partnercontent

Wanneer jij kiest voor een huurwoning, dan kan het zijn dat je er naar verloop van tijd wordt uitgezet. Dit hoeft niet perse te betekenen, dat je ook daadwerkelijk weg moet, maar het is wel belangrijk te weten wat de mogelijkheden zijn. Vooral wanneer je ervoor kiest particulier te huren, dan kan het zijn dat de verhuurder de woning dan wel niet gedwongen moet verkopen. Het is dan wel zo fijn, dat jij niet binnen de kortste keren met je spullen op straat kan worden gezet. Mede daarom is de huurbescherming in het leven geroepen. Dit betekent, dat de verhuurder je er ook bij een eventuele verkoop niet zomaar uit kan zetten.

Wanneer heb je recht op bescherming?

Woon je momenteel in één van de vele huurwoningen Amersfoort, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een eventuele verhuurder die de huur van je woning wilt opzeggen. Dit geldt voor zowel de vrije huursector, als de sociale sector. Ook wanneer je een woning huurt met meerdere mensen, geldt deze bescherming. Deze bescherming betekent, dat de huur enkel en alleen kan worden opgezegd met een redelijke opzegtermijn en geldige wettelijke reden. Uiteraard ben je vrij om zelf te bepalen of je het opzeggen van het huurcontract accepteert wanneer het niet binnen de geldende richtlijnen valt, dan wordt het contract gewoon ontbonden. Wil je dit niet, dan heb je dus recht op bescherming. De verhuurder kan je er op dat moment dus niet zomaar uitzetten.

Huurcontract voor bepaalde tijd

Wanneer je kiest voor huurwoningen Utrecht voor bepaalde tijd, dan betekent dat deze overeenkomst eindig is. Waar dit bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd niet het geval is. Vaak zien we, dat deze huurvorm wordt toegepast bij studenten. Uiteraard geldt hiervoor wel een opzegtermijn vanuit de verhuurder die minimaal één maand bedraagt. Deze vorm van een huurcontract is pas vanaf 2016 in het leven geroepen. Wanneer je kiest voor dit contract, dan betekent dit dus ook dat je geen aanspraak kunt maken op een eventuele huurbescherming. Blijkt dat je niet langer wilt blijven wonen, dan is er uiteraard het een en ander in overleg met de verhuurder mogelijk, maar is hij of zij niets verplicht. 

De verhuurder verkoopt de woning

Eén van de meest voorkomende situaties wanneer er aanspraak wordt gemaakt op de huurbescherming, is wanneer de woning wordt verkocht. Vaak wordt er vanuit gegaan, dat het huurcontract dan ook kan worden ontbonden. Dit is niet het geval. Wanneer je namelijk in een huurhuis woont en deze wordt verkocht, dan betekent dit automatisch, dan ook de huurovereenkomst overgaat naar de nieuwe huiseigenaar. Niet voor niets zien we daarom vaak, dat wanneer de verhuurder voornemens is het huis te verkopen eerst het gesprek met de huurder aangaat over een eventueel vrijwillig vertrek. Lukt dit niet, dan zal het doorgaans een stuk lastiger worden om de woning te kunnen verkopen. Enkel wanneer het huis wordt gehuurd op basis van een tijdelijke overeenkomst is het mogelijk de verhuurder er aan het einde van de termijn uit te zetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie