Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Belastingaangifte doen: zo benut je de belastingvoordelen

2 maart 2022 om 11:25 Partnercontent

Het is 1 maart geweest en dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse belastingaangifte. Als particulier is het vooral een kwestie van het aanvullen van de gegevens van de Belastingdienst. Werk je (deels) als ondernemer, dan wordt het al een stuk complexer. Hier lees je alles over de verplichtingen voor ondernemers, welke belastingvoordelen er zoal zijn en hoe je de aangifte indient.

Voor velen is het doen van de administratie en de bijbehorende aangiftes een vervelende verplichting. Toch kun je flink wat geld terugkrijgen als je gebruik kunt maken van de fiscale aftrekposten. Hiervoor moet de Belastingdienst jou zien als ondernemer. Dat je als zelfstandige geld verdient, of dit nu (vrijwel) fulltime is of naast een loondienstbaan, is niet voldoende.

Inkomen uit een hobby of uit het bedrijf?

Voordat je aangifte inkomstenbelasting kunt doen, moet je eerst bepalen in welke categorie de Belastingdienst jou inschaalt. Met de OndernemersCheck achterhaal je of je wordt gezien als particulier of ondernemer. De belangrijkste voorwaarden voor ondernemers is het urencriterium, het behalen van winst/inkomen uit de werkzaamheden, het hebben van een ondernemersrisico en de aansprakelijkheid voor eventuele schulden. 

Versoepeling urencriterium eerste halfjaar van 2021

Normaalgesproken wordt er van ondernemers verwacht dat zij minimaal 1225 per jaar in hun onderneming steken. Omdat het vorig jaar door de coronacrisis niet altijd mogelijk was om gemiddeld 24 uur per week te werken, geldt er voor 2021 een versoepeling. Elke ondernemer mag in de aangifte inkomstenbelasting aangeven dat er van 1 januari tot 1 juli is voldaan aan het urencriterium. 

Word je ondanks de versoepelingen niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan doe je aangifte als particulier. Hierbij is het wel belangrijk dat je de inkomsten als zelfstandige opgeeft. Dit doe je onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’. Zowel particulieren als ondernemers kunnen hun aangifte (laten) indienen via Mijn Belastingdienst. 

Heb ik recht op fiscale voordelen?

Voor ondernemers zijn er verschillende belastingvoordelen. Zo mag elke ondernemer gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de mogelijkheid om af te schrijven en het aftrekken van zakelijke kosten. Als starter heb je bovendien recht op startersaftrek en de optie om willekeurig af te schrijven. Alle aftrekposten hebben als doel om het belastbare inkomen te verlagen, zodat je minder belasting hoeft te betalen.  

Wat is mijn belastbare inkomen?

Een belangrijke vraag tijdens het indienen van de belastingaangifte is hoe hoog het belastbare inkomen is. Aan de hand van dit bedrag, minus de aftrekposten, wordt namelijk bepaald hoeveel belasting je moet afdragen. Maar: de uitkomst is slechts een indicatie. Voor het exacte bedrag spelen ook andere factoren mee. Heb je bijvoorbeeld (samen met je fiscaal partner) een huis gekocht, dan worden ook deze uitgaven meegenomen.

Wie gebruikmaakt van een boekhoudprogramma krijgt niet alleen een goede indicatie van de inkomstenbelasting, het zorgt er ook voor dat het doen van de aangifte een stuk sneller gaat. Toch is het fijn om je aangifte te laten controleren door een specialist. Hierdoor weet je zeker dat je voldoet aan alle verplichtingen en voorkom je dat per ongeluk een aftrekpost vergeet. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie