Afbeelding
Foto: Pixabay

Waar moet je op letten bij het kopen van trekveren?

23 maart 2022 om 08:05 Partnercontent

Heb je binnenkort een trekveer nodig? Je kunt er dan voor kiezen om zo’n veer zelf te ontwerpen, maar een trekveer kopen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Voor welke optie je dan ook kiest, in beide gevallen is het verstandig om dit artikel goed door te nemen! 

Materiaal

Het kiezen van het materiaaltype is een zeer belangrijke ontwerpprocedure voor trekveren, aangezien het kiezen van het verkeerde materiaaltype kan leiden tot onnodige kosten of het niet correct werken van je veer. Er ontstaan onnodige kosten wanneer je een exotisch type verendraad kiest terwijl dit niet echt nodig is, en je trekveer werkt mogelijk niet correct als je geen materiaaltype hebt gekozen dat bestand is tegen de omgeving waar je veer tegen moet. Dit betekent dat je rekening moet houden met de omgeving van je trekveer, inclusief de temperatuur en andere omstandigheden zoals vocht of corrosieve gebieden.

Dimensies

Ook moet je letten op het instellen van de toleranties op basis van de omgeving van de veer, zowel fysiek als ecologisch, de fysieke dimensies spelen hierbij een belangrijke rol. In dit geval moeten we rekening houden met de buitendiameter, de lengte binnen de haken en de haakopening (haaktype). Meet de beschikbare ruimte voor de veer om in te passen, meet ook de afstand tussen de montagestukken waar de trekveer moet worden gehaakt, houd bovendien rekening met de lengte binnen de haken. Het is het beste om de trekveer vooraf te belasten, dus probeer de lengte in de haken een beetje kleiner te maken voor deze gevallen. Online vind je de ontwerpformules van de trekveren om de fysieke afmetingen te berekenen, maak hier eventueel gebruik van. 

Kracht

De kracht van je trekveer wordt ook wel veerconstante genoemd. Het is de constante kracht die nodig is om je veer één maateenheid uit te rekken of af te leggen. Deze specificaties van de trekveren zijn degene die je zullen helpen ervoor te zorgen dat je veer voldoet aan de vereiste verlengde lengte onder je vereiste kracht. De formule voor de veerconstante vind je op het internet. Een andere krachtspecificatie waarmee je rekening moet houden, is de initiële spanning, de kracht die wordt verzameld tussen de spoelen en die de spoelen bij elkaar houdt. Initiële spanning is uitgeput zodra de veer is uitgeschoven tot het punt waar je wat licht tussen de spoelen kunt zien. Deze kracht maakt echter geen deel uit van de veerconstante. Het is een extra kracht. Daarom wordt het in de gegeven voorbeelden toegevoegd aan de berekening van de belasting nadat je deze al hebt berekend met behulp van de veerconstante. 

Haaktype

Er zijn verschillende soorten trekveerhaken. De meest populaire zijn machinehaken, kruishaken in het midden, zijhaken of helemaal geen haken. Het veranderen van het haaktype op een veer kan het aantal windingen veranderen en daardoor de kracht van de veer beïnvloeden omdat de haaklengtes verschillend zijn. Maak dus een goede keuze op het gebied van het soort haak bij het kopen van een trekveer! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie