Stoeptegel in een rookvrije zone.
Stoeptegel in een rookvrije zone. Gemeente Amersfoort

Kinderen komen in actie voor een rookvrij Amersfoort

31 mei 2023 om 13:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Woensdag 31 mei, op Wereld Niet Roken Dag, komen de kinderen uit Soesterkwartier in actie voor een Rookvrije Generatie. Om 16.00 uur vanmiddag bieden zij een niet-roken stoeptegel aan, aan Michael Rutgers van Longfonds.

De kinderen deden mee aan een wedstrijd en ontwierpen stoeptegels, met oproepen om niet te roken. Ook voeren zij actie op het Stationsplein voor Amersfoort Centraal. De andere niet-roken stoeptegels komen te liggen in het Soesterkwartier en voor het Meander Medisch Centrum. 

TEKENWEDSTRIJD

Afgelopen maart hebben kinderen van groep 6, 7 en 8 in Soesterkwartier meegedaan met de tekenwedstrijd TekenmaarT. Zij mochten een ontwerp maken voor een stoeptegel, die aangeeft dat je ergens niet mag roken. De jury, wethouder Micheline Paffen, directeur van het Longfonds Michael Rutgers en jongeren van het buurtbestuur junior Soesterkwartier, koos de winnaars. Zij werden woensdagochtend verrast door de wethouder.

ROOKVRIJE STATIONSPLEINEN

’s Middags is een aantal kinderen van de Kinderwijkraad aanwezig op het Stationsplein van Amersfoort centraal. Het Stationsplein is een rookvrije zone, maar er wordt iedere dag nog gerookt op het plein. De kinderen delen flyers uit met daarop de zelf ontworpen stoeptegel. Hiermee laten ze zien hoe belangrijk zij het vinden dat er niet wordt gerookt, zodat zij rookvrij kunnen opgroeien. Naast de kinderen zijn ook het Longfonds en de GGDrU aanwezig op het Stationsplein om meer informatie te geven over de rookvrije stationspleinen in Amersfoort. Michael Rutgers, directeur Longfonds: ,,Het is geweldig dat de kinderen hier actie voeren en zich inzetten voor een Rookvrije Generatie. We zullen de stoeptegel een opvallende plek geven.”

ROOKVRIJE GENERATIE

In Amersfoort zijn al meerdere rookvrije zones, waaronder de stationspleinen bij Amersfoort Centraal, Vathorst en Schothorst. Het doel is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. Dit is nog niet vanzelfsprekend. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Elk jaar overlijden zo’n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken, dat is ruim de helft van de rokers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie