Afbeelding
Foto Van Denderen

Amersfoort hakt knoop door en kiest voor roetveegpiet

29 juni 2020 om 16:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Bij de centrale intocht van Sinterklaas zullen vanaf dit jaar enkel en alleen roetveegpieten te zien zijn. De gemeente heeft dit besluit, samen met de Sinterklaascomité, gemaakt na jaren van overleg. ,,De dialoog heeft bij dit besluit gewonnen.”

door Jeroen van der Veer

Hiermee volgt Amersfoort het besluit van de NTR, die ervoor heeft gekozen om bij de landelijke intocht ook roetveegpieten te gebruiken. ,,In de zomer van 2018 waren hierover de eerste gesprekken”, aldus burgemeester Lucas Bolsius. ,,De dialoog was hierbij belangrijk en ik ben trots dat dit op een goede manier is gegaan.”

Ook verantwoordelijk wethouder Cees van Eijk (GroenLinks) is blij dat de keuze nu gemaakt is. Zo waren het DENK en GroenLinks die het onderwerp in een eerder stadium bespreekbaar maakten en nu is de beslissing daadwerkelijk genomen. ,,De wereld verandert en daarin moet je mee. Wij als stad geven nu aan dat er roetveegpieten komen en hopen daarmee onduidelijkheid weg te nemen.”

De gemeente wil benadrukt hebben dat dit besluit geldt voor pieten die meelopen met de centrale intocht en aanwezig zijn bij activiteiten van het sinterklaascomité. Andere comités hebben toegezegd op termijn ook te willen aansluiten bij de veranderingen en kiezen daarbij voor het tempo dat bij hen past. ,,Wij hebben er geen invloed op wat scholen of bijvoorbeeld ondernemers met hun etalage doen”, aldus Bolsius. ,,Wel willen wij hiermee een voorbeeld zijn en daarom kiezen wij ervoor nu, in juni al, duidelijkheid te geven.”

Lees hier een uitgebreid interview met Van Eijk en Bolsius. Hierin vertellen zij hoe ze tot dit besluit zijn gekomen en hoe de sinterklaasviering er aankomend jaar uit komt te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie