,,De vraag beantwoorden wat dit allemaal voor de stad betekent, kan ik nog niet
,,De vraag beantwoorden wat dit allemaal voor de stad betekent, kan ik nog niet", zegt burgemeerster Lucas Bolsius. Rinus van Denderen
Samen tijdens corona

Bolsius spreekt over 'uitdagende tijd'

20 juni 2020 om 08:00 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, is trots op hoe zijn inwoners van de stad hebben gereageerd op de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels is het land - en dus ook de gemeente - meerdere maanden in de greep van het virus en nog altijd is het flink behelpen. Het zijn ook voor de burgervader uitdagende weken, waarbij hij dagelijks voor lastige keuzes staat. ,,Sommige gesprekken raken mij echt."

door Jeroen van der Veer

Ruim drie maanden gaat het vrijwel in ieder gesprek dat Bolsius voert wel (even) over het coronavirus. Er moeten niet alleen beslissingen worden genomen, ook wil de burgervader een troostende schouder bieden. Zo belde hij aan het begin van de crisis naar mensen die getroffen waren door het virus. Omdat de gegevens niet meer worden gedeeld, is Bolsius daarmee gedeeltelijk gestopt, maar dat betekent niet dat hij niet betrokken is.

HET 'WIJ-GEVOEL Zo bracht de burgemeester bijvoorbeeld deze week nog een bezoek aan het Meander Medisch Centrum en spreekt hij meermaals zijn bewondering uit voor de lokale ondernemers. ,,Weet je wat het is", zegt Bolsius na een diepe zucht. ,,Iedereen wordt geraakt door de coronacrisis. Het is een soort domino-effect. Als één steentje valt, vallen er helaas meerdere. Voor dit alles stonden we daar misschien niet altijd bij stil, maar je merkt nu hoe verbonden bepaalde zaken met elkaar zijn."

Het is een soort domino-effect. Als één steentje valt, vallen er helaas meerdere

Toch ervaart ook Bolsius dat Amersfoort krachtige mensen heeft. ,,Je zag het bij Koningsdag tijdens een mooie gebeurtenis en nu in deze periode, nu het allemaal flink tegen zit, merk je het opnieuw; het 'wij-gevoel'. Men wil elkaar helpen en je ziet mooie initiatieven ontstaan. Ja, daar ben ik oprecht trots op, dat moeten we koesteren."

BEHELPEN Waar ruim drie maanden geleden de woorden IC-bedden en hamsteren veelgehoorde woorden waren, wordt nu vooral gesproken over de gevolgen van deze crisis. Het bezorgt ook Bolsius hoofdbrekens, moet hij eerlijk bekennen. ,,De vraag beantwoorden wat dit allemaal voor de stad betekent, kan ik nog niet. Maar het zijn wel vraagstukken die ook wij hebben. We komen voor beslissingen te staan waar we nog nooit over nagedacht hebben. Het was moeilijk toen het escaleerde, maar deëscaleren is misschien nog wel lastiger."

Het werk als burgemeester is dan ook flink veranderd. Niet eens in het aantal uren, maar vooral door de invulling. Waardevolle bezoekjes aan 100-jarigen kunnen bijvoorbeeld niet doorgaan, om maar een klein voorbeeld te noemen. ,,Maar wat dacht je van het zoveel mogelijk thuiswerken", aldus Bolsius. ,,Het digitaal vergaderen... dat is toch anders. Het is behelpen; niet alleen voor mij, maar voor iedereen."

We komen voor beslissingen te staan waar we nog nooit over nagedacht hebben. Het was moeilijk toen het escaleerde, maar de-escaleren is misschien nog wel lastiger

Toch hoopt Bolsius dat de stad zich blijft gedragen zoals zij dit al een tijdje doet. Natuurlijk ging het even mis bij De Eem toen jongeren met elkaar op de vuist gingen, maar over het algemeen gaat het goed. ,,Dat vind ik echt. Hoe de horeca het oppakt, hoe het onderwijs razendsnel heeft geschakeld en hoe de sporters weer begonnen zijn. Ja, daar heb ik bewondering voor. Natuurlijk gaan er ook dingen niet goed, maar daar moeten we lering uit trekken."

Het einde van deze crisis is nog altijd niet in zicht. Bolsius hoopt dan ook dat zijn inwoners de maatregelen volhouden. ,,Het is een moeilijke en uitdagende tijd en we zullen dit met z'n allen moeten doen. We moeten volhouden en het 'wij-gevoel' nog meer de boventoon laten voeren."

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van, en in samenwerking met, de gemeente Amersfoort.

,,De vraag beantwoorden wat dit allemaal voor de stad betekent, kan ik nog niet
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie