De Noordewierweg was destijds nog een echte woonstraat, voor de dagelijkse boodschappen moest men naar de Soesterweg.
De Noordewierweg was destijds nog een echte woonstraat, voor de dagelijkse boodschappen moest men naar de Soesterweg. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Noordewierweg

14 november 2022 om 09:45 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Vorige week was in deze rubriek een foto van het station vlak voor de opening in 1902 te zien, deze week is het directe gevolg van de spoorwegen in Amersfoort te zien: het Soesterkwartier. De ontwikkeling van het Soesterkwartier liep parallel met de groei van de spoorwegen in Amersfoort, met name door de komst van de Wagenwerkplaats op 1 maart 1904. Door de opening van de Wagenwerkplaats kwamen er in korte tijd zeshonderd nieuwe bewoners in de stad wonen die veelal onderdak vonden in het Soesterkwartier. Op de foto van vandaag is de Noordewierweg te zien, tot 1951 bekend onder de naam Oude Soesterweg. Dit deel van het Soesterkwartier kwam vooral tot ontwikkeling in de jaren 30, met de bouw van de Rivierenbuurt. De Noordewierweg was destijds nog een echte woonstraat, voor de dagelijkse boodschappen moest men naar de Soesterweg. Na de oorlog veranderden de twee wegen steeds meer van functie en tegenwoordig is de Noordewierweg dé winkelstraat van het Soesterkwartier.


 Tegenwoordig is de Noordewierweg dé winkelstraat van het Soesterkwartier. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie