De oorspronkelijke bewoners van de straat waren vooral arbeiders uit verschillende sectoren.
De oorspronkelijke bewoners van de straat waren vooral arbeiders uit verschillende sectoren. Ton Blom
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Van Bemmelstraat

20 november 2021 om 13:15 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Vorige week was de molen van Jan Nefkens aan de Leusderweg te zien in deze rubriek, vandaag de Van Bemmelstraat die zijn naam oorspronkelijk aan de molen te danken had. Tot 1917 behoorde dit deel van Amersfoort bij de gemeente Leusden en de Van Bemmelstraat heette tot die tijd ‘Molenstraat’ omdat deze uitkwam bij de molen van Nefkens. De Molenstraat werd in 1907 aangelegd tussen de Kapelweg en de Leusderweg in een gebied waar weinig bebouwing stond en slechts enkele boerderijen te vinden waren. Bij de grenswijziging in 1917 kreeg de gemeente Amersfoort er ongeveer 1600 inwoners bij, waarvan een deel afkomstig uit de Molenstraat, de Leusderweg en de Verhoevenstraat (destijds Achterberghstraat). De oorspronkelijke bewoners van de straat waren vooral arbeiders uit verschillende sectoren. Beroepen die je vroeger in de straat tegenkwam waren bijvoorbeeld schoorsteenvegers, koedrijvers en veel spoorwegpersoneel als conducteurs, wagenmakers en schilders. Tegenwoordig zijn de oorspronkelijk twee verdiepingen tellende woningen veelal voorzien van een extra etage voor meer woonoppervlakte.


Tegenwoordig zijn de oorspronkelijk twee verdiepingen tellende woningen veelal voorzien van een extra etage voor meer woonoppervlakte. Foto: David de Vries.

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie