Hotel de Berg, zoals het destijds werd genoemd, werd geopend in 1880 in een chaletachtig gebouw met een grote veranda.
Hotel de Berg, zoals het destijds werd genoemd, werd geopend in 1880 in een chaletachtig gebouw met een grote veranda. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Het Berghotel

22 oktober 2021 om 14:15 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder..

In 1893 zag het Berghotel er totaal anders uit dan tegenwoordig. Hotel de Berg, zoals het destijds werd genoemd, werd geopend in 1880 in een chaletachtig gebouw met een grote veranda. Het hotel stond op het hoogste punt van de nog grotendeels onbegroeide berg en bood een prachtig uitzicht aan zijn gasten. Hotel de Berg bood vooral onderdak aan reizigers die vanuit Utrecht en omgeving kwamen over de destijds nog onverharde wegen. Dit was een behoorlijk zware tocht die vaak met paard en wagen werd afgelegd en de reizigers konden eenmaal in Amersfoort een goede rustplek gebruiken. In 1902 werd het Berghotel overgenomen door de familie Martens waarmee een einde kwam aan Hotel de Berg. De familie liet het relatief kleine hotel slopen en bouwde in 1903 een nieuw, groter gebouw met een grote uitkijktoren op het dak; het huidige Berghotel. De uitkijktoren van het nieuwe hotel is in de oorlog verwijderd maar het gebouw staat er, na diverse uitbouwen, nog altijd.


Het huidige Berghotel aan de Utrechtseweg. (Foto: David de Vries) 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie