De Utrechtseweg midden jaren ‘20 richting de binnenstad, met een plantsoen en een brug.
De Utrechtseweg midden jaren ‘20 richting de binnenstad, met een plantsoen en een brug. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Utrechtseweg

2 oktober 2021 om 14:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder... 

We kijken hier vanaf de Utrechtseweg midden jaren ‘20 de binnenstad in. Voor ons treffen we de Utrechtsebrug aan die over de gracht liep. De brug lag er tot 1931 bij zoals hier te zien is op de foto. In dat jaar werd de brug vervangen door een bredere, geasfalteerde brug waar zowel voetgangers als automobilisten meer ruimte kregen. Deze nieuwe brug moest in 1957 wijken voor de aanleg van de Stadsring, waarbij tevens het fraaie plantsoen dat op de oude foto volop in bloei stond verdween. Het gebouw links met de achthoekige toren was het politiebureau van Amersfoort. Het statige pand was gebouwd in 1900 en werd gesloopt in 1959. De politie had het gebouw al in 1942 verlaten nadat een veel groter gebouw gereed was gekomen even verderop aan Plantsoen West, nabij de Torenstraat. Enkele jaren later kwam op deze plek Kobus aan de Poort te staan. Dit gebouw staat er nog altijd maar is inmiddels oranje geverfd.


De nieuwe brug moest in 1957 wijken voor de aanleg van de Stadsring, waarbij tevens het fraaie plantsoen dat op de oude foto volop in bloei stond verdween. (Foto David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie