De fraaie woning rechts is Villa Rusthof op het Blekerseiland, gebouwd in 1862 nadat de beklemmende stadsmuren afgebroken waren.
De fraaie woning rechts is Villa Rusthof op het Blekerseiland, gebouwd in 1862 nadat de beklemmende stadsmuren afgebroken waren. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Plantsoen Oost

8 oktober 2021 om 14:30 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder..

Op de foto staan we rond 1900 in Plantsoen-Oost en zien we op de achtergrond de brug bij de Sint Andriesstraat. Het plantsoen werd aangelegd na de sloop van de oude stadsmuur tussen 1828 en 1844. Een deel van dit groene wandelpark is in 1956 verdwenen voor de aanleg van de Stadsring maar gelukkig is een groot deel, waaronder Plantsoen-Oost, behouden gebleven. De fraaie woning rechts is Villa Rusthof op het Blekerseiland, gebouwd in 1862 nadat de beklemmende stadsmuren afgebroken waren. Aanvankelijk stond dit huis niet alleen in het plantsoen, maar werd het omgeven door vier andere stadsvilla’s. Links, op de oude foto niet zichtbaar door de bomen, stond een villa waarin lange tijd Wasserij Lok gehuisvest was. Toen de familie in 1949 stopte met de wasserij kwam het nog altijd bestaande Garage Tap in het pand. In1958 werd dit pand gesloopt. Aan de rechterkant stond een andere witte villa die in 1978 afgebrand is en vervangen werd door nieuwbouw.


Een deel van dit groene wandelpark is in 1956 verdwenen voor de aanleg van de Stadsring. Een groot deel, waaronder Plantsoen-Oost, is behouden gebleven. Foto: David de Vries

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie