De boom op de voorgrond werd in 1898 geplant op de Varkensmarkt ter gelegenheid van de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina. In 1908 moest de boom op de Varkensmarkt wijken door het toenemende verkeer en werd deze overgeplaatst naar de Frederik van Blankenheymstraat.
De boom op de voorgrond werd in 1898 geplant op de Varkensmarkt ter gelegenheid van de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina. In 1908 moest de boom op de Varkensmarkt wijken door het toenemende verkeer en werd deze overgeplaatst naar de Frederik van Blankenheymstraat. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Frederik van Blankenheymstraat

1 november 2021 om 12:15 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Op de oude foto is de Frederik van Blankenheymstraat te zien omstreeks 1910, niet lang na de aanleg. De boom op de voorgrond, was de Wilhelminaboom. Deze boom werd in 1898 geplant op de Varkensmarkt ter gelegenheid van de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina. Al in november 1908 moest de boom op de Varkensmarkt wijken door het toenemende verkeer en werd deze overgeplaatst naar de Frederik van Blankenheymstraat. In 1977 werd deze boom gerooid en werd de huidige lindeboom geplant. Tegenover de rij statige huizen op beide foto’s, stond Villa Beekenstein waarvan we nog net de hekken en struiken zien rechts. Deze villa werd rond 1800 gebouwd buiten de stadsmuren en had uitzicht over de gracht. Toen de Frederik van Blankenheymstraat begin 1900 aangelegd werd, verdween een groot deel van de tuin van Landgoed Beekenstein. In 1930, toen de villa inmiddels geheel ingebouwd stond in een woonwijk, werd deze gesloopt om plaats te maken voor typische jaren ‘30 rijtjeshuizen aan de rechterkant van de straat.


 In 1977 werd de huidige lindeboom geplant. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie