Nefkens is begonnen aan de Leusderweg waar Jan Nefkens vanuit Brabant zich in 1880 vestigde als molenaar.
Nefkens is begonnen aan de Leusderweg waar Jan Nefkens vanuit Brabant zich in 1880 vestigde als molenaar. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: de Leusderweg

15 november 2021 om 10:15 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Bij het horen van de naam Nefkens denken veel mensen aan de Peugeot of Opel dealer aan de Amsterdamseweg. Nefkens is echter begonnen aan de Leusderweg waar Jan Nefkens vanuit Brabant zich in 1880 vestigde als molenaar. Molens werden na 1850 echter steeds meer vervangen door stoommachines en al een jaar nadat Jan zich in Amersfoort vestigde installeerde hij een stoommachine. Om zijn bedrijf verder uit te breiden ging hij ook in fietsen handelen en legde hij een fietsbaan aan waar mensen konden leren fietsen. Zelf woonde Jan met zijn gezin in het huis dat we links op de foto zien. Hij liet tevens enkele arbeidershuizen bouwen rondom de molen en dit wijkje kreeg in de volksmond de naam ‘Molenbuurt’. In 1914 was de functie van de molen compleet overgenomen door machines en de molen werd hierbij te koop aangeboden voor afbraak. De molen werd gekocht, afgebroken en weer opgebouwd in het Drentse Sleen waar deze nog altijd staat onder de naam ‘De Hoop’.


 Op deze plek stond vroeger de molen van Jan Nefkens. Foto: David de Vries.

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie