De Aldegondestraat werd aangelegd in 1901 als een van de eerste grote woningbouwprojecten voor arbeiders in Amersfoort.
De Aldegondestraat werd aangelegd in 1901 als een van de eerste grote woningbouwprojecten voor arbeiders in Amersfoort. Ton Blom
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Aldegondestraat

4 juli 2022 om 10:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Oorspronkelijk gebouwd als goedkope woningen voor arbeiders, inmiddels een van de meest gewilde straten voor starters in Amersfoort: de Aldegondestraat. De straat werd aangelegd in 1901 als een van de eerste grote woningbouwprojecten voor arbeiders in Amersfoort. Voor het ontwerp van de oorspronkelijk zeventig woningen tekende architect en aannemer P. van Achterbergh, destijds een gerenommeerd architect die later ook vergelijkbare woningen in de Verhoevenstraat en Van Bemmelstraat ontwierp. Een typisch kenmerk van de architect dat we ook in de Aldegondestraat tegenkomen, was het gebruik van grijze -en roze kalkzandstenen in plaats van bakstenen. De huizen waren zogenaamde ‘alkoofwoningen’; woningen met een voor -en achterkamer gescheiden door een ‘alkoof’ met hierin bedstedes. De alkoven verdwenen veelal al in de jaren 20 en 30 om plaats te maken voor de meer moderne ‘en-suite’ indeling met schuifdeuren tussen de voor -en achterkamer. Kort na de bouw van de eerste woningen, werden er nog eens 26 woningen bijgebouwd waarmee de Aldegondestraat plaats bood aan 96 gezinnen.


 De Aldegondestraat is nu een van de meest gewilde straten voor starters in Amersfoort. Foto: David de Vries. 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie