In 1916 kocht de gemeente aan de zuidkant van de stad grote kavels grond van particulieren voor de bouw van 433 arbeiderswoningen.
In 1916 kocht de gemeente aan de zuidkant van de stad grote kavels grond van particulieren voor de bouw van 433 arbeiderswoningen. Ton Blom
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Miereveldstraat

28 maart 2022 om 09:45 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

De Miereveldstraat maakt onderdeel uit van een van de grootste sociale woningbouwprojecten in Amersfoort. In 1916 kocht de gemeente aan de zuidkant van de stad grote kavels grond op van particulieren voor de bouw van maar liefst 433 arbeiderswoningen. De nieuwe woonwijk werd gebouwd tussen de Leusderweg en de Vermeerstraat, gescheiden door de spoorlijn naar Kesteren. Het bouwproject heeft drie jaar geduurd: in 1918 waren de eerste woningen gereed, in 1921 werden de laatste opgeleverd. De huizen in de wijk werden ontworpen door vier bekende particuliere architecten: villaontwerpers M.J. Klijnsta, G. van Hoogevest en H.A. Pothoven uit Amersfoort, en W.K. de Wijs uit Enschede. De 433 woningen aan beide kanten van de spoorlijn lijken in ontwerp veel op elkaar. In de wijk woonden arbeiders met uiteenlopende beroepen: toen de oude foto werd gemaakt (1925) woonden in de afgebeelde huizen achtereenvolgens van links naar rechts een spoorwegmedewerker (33), een politieagent (31), een chocolatier (29), een machinist (27) en een rijksambtenaar (25).


 De 433 woningen aan beide kanten van de spoorlijn lijken in ontwerp veel op elkaar. Foto: David de Vries.

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie