Oorspronkelijk stond het weeshuis in het buitengebied van Leusden maar in 1917 vond een grenswijziging plaats waarbij het Treekerbergje in Amersfoort kwam te liggen.
Oorspronkelijk stond het weeshuis in het buitengebied van Leusden maar in 1917 vond een grenswijziging plaats waarbij het Treekerbergje in Amersfoort kwam te liggen. Foto: Ton Blom
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Het Treekerbergje

15 maart 2022 om 08:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Aan de Leusderweg 302 was vroeger ‘Herstellingsoord het Treekerbergje’ te vinden, een herstellingsoord voor zwakke kinderen van Maatschappij Zandbergen. De Maatschappij werd opgericht in 1874 en zette zich in voor de plaatsing van weeskinderen in goede pleeggezinnen. Tevens had het een functie van opvoedingsgesticht waar, in het geval van het Treekerbergje, meisjes werden opgevoed die hun ouders verloren waren of waar de ouders niet meer voor konden zorgen. Maatschappij Zandbergen noemde zichzelf ook wel de ‘Maatschappij tot Opvoeding van behoeftige wezen en andere minderjarigen’. Het Treekerbergje werd geopend in 1913 naar ontwerp van W.H. Kam als tweede weeshuis van de Maatschappij. Oorspronkelijk stond het weeshuis in het buitengebied van Leusden maar in 1917 vond een grenswijziging plaats waarbij het Treekerbergje in Amersfoort kwam te liggen. In 1977 is het Treekerbergje gesloopt en op het vrijgekomen terrein werden door Architectenbureau Van Hoogevest 14 villa’s gebouwd. De straat waar deze villa’s staan werd vernoemd naar het vroegere kindertehuis: Treekerbergje. De Maatschappij bestaat nog altijd.


De straat waar deze villa’s staan werd vernoemd naar het vroegere kindertehuis: Treekerbergje.  (Foto: David de Vries) 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie