In 1968 werd het gebouw bekend als MAVO Leusderweg. In 1980 zaten er krap 900 leerlingen op de school wat het de grootste categorale mavoschool van Nederland maakte.
In 1968 werd het gebouw bekend als MAVO Leusderweg. In 1980 zaten er krap 900 leerlingen op de school wat het de grootste categorale mavoschool van Nederland maakte. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Leusderweg

31 januari 2022 om 11:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Aan de Leusderweg werd tegenover de Juliana van Stolbergkazerne in 1912 de Openbare Lagere School gebouwd. Voor de bouw van de school was dit terrein dan ook in gebruik als artilleriepark van de kazerne. In het eerste schooljaar werden alleen jongens aangenomen op de school, 232 om precies te zijn. In het opvolgende schooljaar werd het een gemengde school die voor zowel jongens als meisjes toegankelijk was. In 1922 verliet de lagere school het gebouw en deed de school voor Uitgebreid Lager Onderwijs, de ULO, zijn intrede. De ULO was een vervolgschool na de lagere school en was vergelijkbaar met het VMBO van tegenwoordig. In 1968 werd het gebouw bekend als MAVO Leusderweg en in 1980 zaten er krap 900 leerlingen op de school wat het de grootste categorale mavoschool van Nederland maakte. In 1988 werd de school gesloopt en het huidige pand gebouwd. Het enige wat nog resteert van de oude school, is de conciërgewoning op nummer 28.


In 1988 werd de school gesloopt en het huidige pand gebouwd.  (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie