De Kapelweg maakte onderdeel uit van een route richting de Betuwe waarlangs groente en fruit naar Amersfoort werden vervoerd.
De Kapelweg maakte onderdeel uit van een route richting de Betuwe waarlangs groente en fruit naar Amersfoort werden vervoerd. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Kapelweg

24 januari 2022 om 12:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Oorspronkelijk maakte de Kapelweg onderdeel uit van een route richting de Betuwe waarlangs groente en fruit naar Amersfoort werden vervoerd. In 1695 komt de weg voor het eerst in bronnen voor als ‘Appelweg’. Door de bouw van de Juliana van Stolbergkazerne tussen de Appel- en Leusderweg werd de weg in de volksmond ook wel ‘Appèlweg’ genoemd. Langs de weg was tot begin jaren 20 weinig bebouwing te vinden, vooral boerderijen op van oorsprong Leusdens grondgebied. In 1922-1923 werd de weg verbreed met een extra rijstrook en kwam er een plantsoen tussen de twee weghelften, de naam van het stuk tussen de Pieter Bothlaan en het Borneoplein wijzigde hierbij in de Kapelweg. Het tweede deel van de Kapelweg, voorbij het Borneoplein, werd aangelegd in 1939 maar werd pas in de jaren 50 bebouwd. De boerderijen die oorspronkelijk langs de Kapelweg hebben gestaan, zijn gesloopt in de jaren 20 om plaats te maken voor de woningen die hier nog altijd te vinden zijn.


In 1922-1923 werd de weg verbreed met een extra rijstrook en kwam er een plantsoen tussen de twee weghelften. Foto: David de Vries. 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie