Vanaf de Galgenberg had men vroeger een prachtig uitzicht over Amersfoort. Aan de rechterkant is de Sint Ansfriduskerk te zien.
Vanaf de Galgenberg had men vroeger een prachtig uitzicht over Amersfoort. Aan de rechterkant is de Sint Ansfriduskerk te zien. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Lichtenberg

4 januari 2022 om 10:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.


Vanaf de Galgenberg had men vroeger een prachtig uitzicht over Amersfoort. Aan de rechterkant is de Sint Ansfriduskerk te zien, gebouwd tussen 1914 en 1916. Het lege terrein op de voorgrond van de oude foto werd destijds gebruikt als park. In de jaren 30 waren er plannen om een extra laan aan te leggen tussen de Vondellaan de Hugo de Grootlaan ter hoogte van de laan waar de nieuwe foto is genomen. Dit plan is destijds niet uitgevoerd en in 1956 werd op het terrein ziekenhuis De Lichtenberg gebouwd. Eind 2013 werd een nieuw ziekenhuis geopend nabij Hoogland waarna De Lichtenberg enige jaren leeg heeft gestaan. Na de sloop van het enorme complex in 2018 bleef een braakliggend terrein over vergelijkbaar met de situatie die te zien is op de oude foto. Tegenwoordig wordt er een nieuwbouwwijk gebouwd, net als het plan was eind jaren 30. Het verschil met toen is dat er 3 straten aangelegd zijn in plaats van 1.


Tegenwoordig wordt er een nieuwbouwwijk gebouwd, net als het plan was eind jaren 30. (Foto: David de Vries)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie