Dierenpark Amersfoort werd officieel geopend op 22 mei 1948. In het eerste jaar trok het Dierenpark meteen 5000 bezoekers.
Dierenpark Amersfoort werd officieel geopend op 22 mei 1948. In het eerste jaar trok het Dierenpark meteen 5000 bezoekers. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Dierenpark Amersfoort

7 januari 2022 om 13:15 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

In december 1947 berichtten de eerste kranten over de mogelijke komst van een dierenpark op voormalig Landgoed Birkhoven. Begin 1948 werd café/restaurant Paviljoen Boschlust overgenomen door de Hagenaren W.G. Tertoolen en P.J. Knoester en op het braakliggende terrein achter Boschlust zetten zij enkele dieren neer. Dierenpark Amersfoort werd hierbij officieel geopend op 22 mei 1948 en in het eerste jaar trok het Dierenpark meteen 5000 bezoekers, in 1949 al 40000. Het oude café/restaurant werd in 1950 gesloopt waarna het snel groeiende park een theeschenkerij kreeg, het rechter gebouw op de foto’s. In het Dierenpark zorgde P.J. Knoester voor de dieren, W.G. Tertoolen deed de financiën, zijn vrouw runde de theeschenkerij en hun kinderen stonden achter de kassa’s waardoor het een echt familiebedrijf was. In de jaren 50 groeide het aantal dieren gestaag en in 1956 werden de bekende olifanten Indra en Rani gekocht. Met het Dierenpark, Bosbad, Openluchttheater en de bosvijver is Birkhoven nog altijd een populaire bestemming voor toeristen, dagjesmensen en schoolreisjes.


Met het Dierenpark, Bosbad, Openluchttheater en de bosvijver is Birkhoven nog altijd een populaire bestemming voor toeristen, dagjesmensen en schoolreisjes. Foto: David de Vries

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie