Deze foto is genomen voor de rooms-katholieke Sint Franciscus Xaveriuskerk uit 1817. De kerk werd ontworpen door Teunis Wittenberg.
Deze foto is genomen voor de rooms-katholieke Sint Franciscus Xaveriuskerk uit 1817. De kerk werd ontworpen door Teunis Wittenberg. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: ‘t Zand

7 december 2021 om 08:30 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder. 

De Stadsring is niet de enige plek in Amersfoort waar een gracht gedempt is om plaats te maken voor een weg: al in 1631 werd een deel van de binnenste gracht, de Sint Aegtensingel, dichtgestort waardoor ’t Zand ontstond. Voor de aanleg van ’t Zand was de enige verbinding tussen het Spui en de binnenstad een houten brug, de Langebrug. Toen de gracht gedempt was werd een nieuwe weg aangelegd voor deze verbinding, de ‘Nieuweweg’. De getoonde foto is genomen voor de rooms-katholieke Sint Franciscus Xaveriuskerk uit 1817. De kerk werd ontworpen door Teunis Wittenberg en was gebouwd in een stijl die teruggreep op de Griekse en Romeinse tempelbouw. Helaas heeft de ontwerper de kerk nooit in het echt kunnen aanschouwen; op 11 september 1816 overleed hij. Voor de kerk staan vier Lincoln Continentals uit 1948 van Garage Tap die destijds in gebruik waren als rouwwagens. Eén van deze auto’s is bewaard gebleven en doet nog altijd bij Garage Tap aan de Schimmelpenninckkade dienst als trouwauto. 


De bouwstijl van de Sint Franciscus Xaveriuskerk grijpt terug op de Griekse en Romeinse tempelbouw. (Foto: David de Vries) 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie