Afbeelding
Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Plantsoen Zuid

12 december 2021 om 10:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Vandaag een foto in sfeer van de feestdagen: een sneeuwgezicht van Plantsoen-Zuid 115 jaar geleden. Vroeger werd dit deel van het plantsoen ook wel als het mooiste deel van Amersfoort gezien met de gracht, hoge bomen en verhoogde muziektent met een slingerend wandelpad erlangs. De muziektent behoorde bij Sociëteit Amicitia en in deze muziektent gaven militaire muziekkorpsen regelmatig gratis openluchtconcerten. De laan links van de gracht werd ‘t Laantje of het Beukenlaantje genoemd, vernoemd naar de hoge achttiende-eeuwse beukenbomen. Op de achtergrond is de Utrechtsebrug te zien. Zowel de muziektent, gracht, beukenbomen en de verschillende bruggen verdwenen tussen 1956 en 1958 toen de Stadsring werd aangelegd. Tevens kwam hierbij een einde aan de dubbele grachtenring die eeuwenlang uniek was in Europa. Om met een positieve noot het jaar af te sluiten: er ontstaan steeds meer plannen om de Stadsring smaller te maken en opnieuw ruimte te scheppen wordt voor een gracht, net als de Catharijnesingel in Utrecht.


Er ontstaan steeds meer plannen om de Stadsring smaller te maken en opnieuw ruimte te scheppen wordt voor een gracht. (Foto: David de Vries.)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie