Begin 1915 werd een Belgische nooduniversiteit ingericht in een statige villa aan de Hendrik van Viandenstraat 1.
Begin 1915 werd een Belgische nooduniversiteit ingericht in een statige villa aan de Hendrik van Viandenstraat 1. Archief David de Vries
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Universiteit Hendrik van Viandenstraat

13 december 2021 om 13:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Het is tegenwoordig niet voor te stellen, maar gedurende korte tijd heeft Amersfoort een universiteit gekend. In de Eerste Wereldoorlog zijn bijna een miljoen Belgen naar Nederland gevlucht waarvan een groot deel in Amersfoort onderdak vond. Onder de Belgen zaten vele studenten die door het vluchten noodgedwongen moesten stoppen met hun studie. Het Nederlandse Ministerie van Oorlog verbood dat ze in Utrecht naar de universiteit konden omdat vriendschappelijke banden tussen Nederlandse en Belgische studenten niet wenselijk waren. Begin 1915 werd hierom een Belgische nooduniversiteit ingericht in een statige villa aan de Hendrik van Viandenstraat 1, de opening van vond plaats op 19 januari. Aan het einde van datzelfde jaar werd het voor Belgische vluchtelingen toch mogelijk om buiten de stad te gaan studeren. De nooduniversiteit was hierdoor niet meer nodig en sloot al in november 1915 de deuren. De villa werd hierna opnieuw ingericht als huis tot het pand in 1977 werd gesloopt. 


De villa die op deze plek stond werd in 1977 gesloopt.  (Foto: David de Vries) 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie