De Vlasakkerweg: een straat die al in 1570 op kaarten aangegeven stond.
De Vlasakkerweg: een straat die al in 1570 op kaarten aangegeven stond. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Vlasakkerweg

4 februari 2022 om 14:30 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

De Vlasakkerweg: een straat die al in 1570 op kaarten aangegeven stond en destijds vanaf de Utrechtseweg richting natuurgebied de Vlasakkers in Soest liep. Richting het einde van de negentiende eeuw werden hier de eerste woningen gebouwd en in 1898 werd Zeepfabriek De Duif van Christoph Pleines opgeleverd, het meest rechter gebouw op de oude foto. De fotograaf wist in 1900 nog niet dat de fabriek slechts anderhalf jaar later, op 17 januari 1902, geheel zou afbranden. Na de brand bleef slechts de woning van directeur Pleines rechts achter de fabriek over; herbouw van de fabriek werd door de gemeente verboden door het grote brandgevaar van de zeepfabriek. Het achtergebleven braakliggende terrein werd pas in 1920 opnieuw bebouwd toen autoverkoper Henri Nefkens hier zijn showroom bouwde. Nefkens zelf ging met zijn gezin in de voormalige villa van Pleines wonen. Rond 2000 werden de villa en de showroom gesloopt om in 2009 plaats te maken voor de huidige woningen. 


Rond 2000 werden de villa en de showroom gesloopt om in 2009 plaats te maken voor de huidige woningen. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie