Links van de straat is een deel te zien van kinderziekenhuis Huize Aldegonde.
Links van de straat is een deel te zien van kinderziekenhuis Huize Aldegonde. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Arnhemseweg

21 februari 2022 om 10:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Voor de aanleg van het snelwegennet kon het op de Arnhemseweg aardig druk zijn in de spits, bovenstaande foto toont de straat echter op een rustige en regenachtige wintermiddag in 1935. De lantaarnpaal op de hoek met de Albert Cuijpstraat is nog van het oude gas-ontstoken type en werd na de oorlog vervangen door een modern elektrisch type. Het gas voor de straatverlichting werd in de Gasfabriek gemaakt uit steenkolen. Links van de straat is een deel te zien van kinderziekenhuis Huize Aldegonde en aan de overkant was een sigaren-, tabak- en wijnhandel te vinden. Het kinderziekenhuis opende in 1889 omdat het Sint Elisabeth ziekenhuis nog geen plaats had voor kinderen. Sinds de opening werden echter naast kinderen ook volwassenen verzorgd. In 1908 vestigde de ‘Hervormde Vereeniging Kinderzorg Utrecht’ zich in het gebouw en werd het volledig werd ingericht als kinderziekenhuis. Op 30 oktober 1976 sloot Huize Aldegonde zijn deuren, tegenwoordig vinden we er de VMBO afdeling van CSG Guido.


Op 30 oktober 1976 sloot Huize Aldegonde zijn deuren, tegenwoordig vinden we er de VMBO afdeling van CSG Guido. (Foto: David de Vries) 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie