De villa werd, tegelijk met het station, in 1902 gebouwd en was bestemd voor de stationschef.
De villa werd, tegelijk met het station, in 1902 gebouwd en was bestemd voor de stationschef. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Stationsstraat

21 maart 2022 om 10:15 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Vandaag weer een foto waar alleen de kenner van zal weten waar deze is genomen: de Stationsstraat. Vanaf rechts kwamen destijds de Berkenweg en de Regentesselaan rechtstreeks op het Stationsplein uit en op de hoek hiervan stond een statige villa. Deze woning werd, tegelijk met het station, in 1902 gebouwd en was bestemd voor de stationschef. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde zich een accountant in het pand nadat de stationschef in 1940 verhuisd was naar de Berkenweg 27. Dat de villa de Tweede Wereldoorlog überhaupt heeft overleefd, is te danken aan het feit dat de Stationschef verhuisde naar de Berkenweg: in oktober 1944 vernielden de Duitsers een aantal woningen van leidinggevende spoorwegmedewerkers als represaillemaatregel voor de spoorwegstaking waarbij de villa aan de Berkenweg vernield werden het pand aan de Stationsstraat gespaard bleef. Het mocht niet baten: dertien jaar na de oorlog werd de fraaie villa alsnog met de grond gelijk gemaakt als onderdeel van de herinrichting van het Stationsplein.


Dertien jaar na de oorlog werd de fraaie villa alsnog met de grond gelijk gemaakt als onderdeel van de herinrichting van het Stationsplein. Foto: David de Vries

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie