Vanwege de complexe structuur van de woningen en de destijds vele moderne voorzieningen, waren er in de beginjaren veel mankementen aan de huizen.
Vanwege de complexe structuur van de woningen en de destijds vele moderne voorzieningen, waren er in de beginjaren veel mankementen aan de huizen. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Frisiawoningen

Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder. 

Met hun gewelfde rieten daken, kleine ruitjes en veel hout roepen deze fraaie huizen een romantische sfeer op. De 41 rijtjeshuizen zijn in 1921 gebouwd door woningbouwvereniging Frisia en waren oorspronkelijk gebouwd voor ‘den ontwikkelde en beschaafde middenklasse’ die de huizen kon huren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestond het project aanvankelijk alleen uit de Schaepmanlaan en de Piersonlaan. De huizen aan de overzijde van de Borgesiuslaan zijn later gebouwd door dezelfde architect; A.H. van Wamelen. De stijl is te beschrijven als een mix van de Amsterdamse School en de Engelse Arts & Crafts stijl. Vanwege de complexe structuur van de woningen en de destijds vele moderne voorzieningen, waren er in de beginjaren veel mankementen; vier jaar na de bouw stonden als gevolg hiervan maar liefst zeventien huizen leeg. Door het vele onderhoud dat de woningen vergden werden ze al snel verkocht aan particulieren. Tegenwoordig zijn de woningen in goede staat en zijn ze erg gewild vanwege hun bijzondere uitstraling.


Tegenwoordig zijn de woningen in goede staat en zijn ze erg gewild vanwege hun bijzondere uitstraling.  Foto: David de Vries

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

advertentie