Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Biertje!

Column

Tik dit stukkie op Nationale Pindakaasdag want ook uw stukkiesschrijver, gaat bij Japie wonen, is er groot mee geworden. Strooide er altijd nog wel een beetje suiker overheen, nam dan een dubbele witte boterham. King Corn heette dat Zweedse wittebrood toen en bleef dagenlang vers. Het enige wat je weggooide was de verpakking.

Effe terug naar de tijd dat Joop nog Jopie was. Cowboytje en indiaantje speelde in de bosjes bij het voetbalveld waar ik altijd het indiaantje was omdat ik zo mooi theatraal dood (met ijselijke kreet) kon neervallen. Was toen ook al een beetje ondeugend als we doktertje speelden in een gammel tentje op het speelveld voor ons huis. Of was ik toen al grensoverschrijdend bezig! We hebben in ieder geval een ontzettend leuke zorgeloze jeugd gehad in het Soesterkwartier van de vroege jaren zestig.  

Genoeg, De Keijzer met je jeugdsentiment, terug naar de harde coronawerkelijkheid van 2022, nog steeds een nare droevige werkelijkheid. Er gloort echter hoop. Vandaag zou het zomaar kunnen dat de barkruk bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen of café-restaurant De Noot weer onder de keijzerlijke billen wordt geschoven. Er zitten namelijk heel voorzichtig versoepelingen aan te komen. Gaat kunst, cultuur en horeca definitief helemaal of gedeeltelijk van het slot of gaan er weer beperkingen gelden. Kunnen theaters Flint, Onze Lieve Vrouwe theater en Fluor weer (beperkt) open. Gaat uw stukkiesschrijver, snoeptomaatje spat uit elkaar op m’n beeldscherm, weer biertjes drinken in theaterrestaurant Trek na afloop van de hilarische voorstelling van cabaretier Hans Dorrestijn.

Vieren we het Piet Mondriaan jubileumjaar uitgebreid zonder mitsen en maren. Speciaalbiertjes drinken op het terras bij Dara aan de Grote Koppel nadat biersommelier Twan Aalbers mij weer met een voortreffelijk nieuw brouwsel heeft verrast. Op naar Bourgondische bitterballen van De Drie Ringen, op naar Hoogland waar de inmiddels terugkeerde gastvrouw Kitty van Westerlaak ons in De Noot luidruchtig welkom heet, op naar de pleinen om luidkeels mee te blèren bij het Smartlappenfestival (Gaat hetlukken, Guy/Jos?), op naar Waterlijn/Fietsboot die ons weer met volle boot het mooie Amersfoort en omstreken laten zien, op naar vele fietstochten met bevriende echtparen die steevast eindigen op terrassen in de regio.

Restaurants als Merlot, Kroast, het Lokaal en Zandfoort aan de Eem in Amersfoort, Grand Café De Lindenhof, De Korte Duinen, Koninklijk Thuis (bij Cecilia) in Soest, hebben heerlijke terrassen met smakelijke lunch- en dinerkaart maar ook uw favoriete borrelhapjes. Gaan nieuwe minister Ernst Kuipers (VWS) en staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media ons vreugdetranen bezorgen? Mocht dit langverwachte besluit er komen dan krijgt Ernst van mij een stevige warme handdruk en Gunay een lieve spontane knuffel, maar alleen als ie gewenst is, dat moge duidelijk zijn! 

Joop de Keijzer   

advertentie