Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort en brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort en brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Hij komt of komt hij niet?

10 november 2021 om 10:30 Column

Onze burgemeester Lucas Bolsius blijkt over prachtig zangtalent te beschikken. Als uw stukkiesschrijver, tevens verslaggever/presentator van het Amersfoorts Sinterklaasjournaal, op de aanlegsteiger van de Eemhaven het ‘Hij komt, Hij komt’ begint te zingen krijg ik subtiel van hem te horen dat het niet loepzuiver klinkt, vals dus! Als hij uit eigen beweging het versje voorzingt hoor ik dat zijn vocale prestatie die van mij ver overtreft.  

Had onze burgemeester gevraagd om mij in de Eemhaven te ontmoeten omdat daar 13 november de intocht (wordt nu rijtoer) van Sinterklaas plaatsvindt. Hij dan mooi op deze plek een en ander kon toelichten om zo de kindertjes alvast een beetje voor te bereiden op de komst van onze grote kindervriend. Moet hier echt gemeentewoordvoerder Judith Wildbret even noemen die alles in het werk had gesteld om een gaatje in de overvolle agenda van de burgemeester te vinden, ze mag haar schoen zetten!

Maar dan komt twee dagen later als donderslag bij heldere hemel het bericht dat de intocht (wordt rijtoer) van Sint helaas niet doorgaat. Het Sinterklaascomité kon zich namelijk absoluut niet vinden in de te nemen coronamaatregelen van het kabinet, namelijk geen QR-code en entreebewijzen. Dat zorgde weer voor veel bezorgdheid bij het comité.

Het Sinterklaascomité ontvangt hierna bedreigingen en haatmails. Dat gaat veel te ver. Uw stukkiesschrijver, tevens ontgoochelde troostpiet, vindt dat we nu wel heel diep gezonken zijn. Het grote kinderfeest, met de intocht (wordt rijtoer) als hoogtepunt, waar het Sinterklaascomité onder leiding van kanjer Natasja Eversen (ze heeft het een paar dagen héél slecht gehad) al zoveel tijd en energie heeft ingestoken, komt hierdoor zwaar onder druk te staan.

De bal, nee, de pepernoot ligt nu bij de gemeente. Die besloot na koortsachtig beraad tot een rijtoer door verschillende wijken van de stad. Vol verwachting klopt ons hart. Samen met vaste cameraman/borrelmaat Peter, hadden we inmiddels al de slaapkamer, waar honderden kinderen naar komen kijken, van Sinterklaas ontdekt. Dit slaapvertrek van de Sint blijft nu ongebruikt, de Grote Grijze Heiligman gaat hier zijn stramme lijf niet te rusten leggen.

Maar één ding is zeker, dat prachtige aandoenlijke slotduetje ‘Wie komt er alle jaren helemaal uit Spanje varen’ bij het afscheid nemen op de haven pakken ze ons niet meer af. Dit ondertussen onsterfelijk geworden tweestemmig gezongen sinterklaasversje is een absolute hit, gaat razendsnel viraal op TikTok, Snapchat, YouTube en Instagram. Ook al genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderliedje en benaderd door de redactie van The Voice Senior. Voor boekingen even contact opnemen met het gemeentehuis. Vragen naar woordvoerders Judith Wildbret of Iris van Veen. Maar wees er snel bij want het is een gekkenhuis. Nu al volgeboekt tot half januari! 

Joop de Keijzer  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie