Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort en brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort en brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Herfstblues

6 oktober 2021 om 12:00 Column

Kijk wat weemoedig door het raam van de slaapkamer naar buiten. Herfst is weer in aantocht, een grote hoop bladeren verstopt de put voor ons huis, de druilerige regen houdt maar niet op, de regenton stroomt al dagen over, de kachel floepte gelijk aan, uw stukkiesschrijver, onder driedubbel dekbedje, blijft wat langer liggen, dagen worden korter, de lampjes in huize De Keijzer gaan wat vroeger aan en de gezellig brandende waxinelichtjes maken het sfeertje compleet.

Toch is de overgang naar dit wat droefgeestige jaargetijde steeds effe wennen. Hoor op de achtergrond mijn muziekkeuze voor deze morgen. Gerard Cox met ‘T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer’, het prachtig gezongen: ‘Autumn Leaves’ van Eva Cassidy, Dusty Springfield met ‘Summer Is Over’ en ‘The Leaves That Are Green’ (Turn To Brown) van Simon & Garfunkel. Zomaar een paar liedjes die jaarlijks in deze periode terugkeren als ik mijn stukkie aan het tikken ben.

Deze week ben ik wat droeviger dan andere weken want de bevlogen oud-supervrijwilligster van het wijkmuseum in ons  Soesterkwartier, Gezina Tuinstra, is toch nog onverwachts overleden. Gisteren hebben we afscheid van haar genomen in de Mannenzaal aan de Westsingel. Vrolijk zwaaiend stond ze altijd op haar balkon aan de Grote Koppel als ik langs kwam fietsen of net de Kwekersbrug gedraaid had. 

‘Klaar nou met die sombere gemoedstoestand De Keijzer’, hoor ik u denken. We gaan mijmeren over vrolijke leuke dingen. Knap bijvoorbeeld helemaal op als ik de folders lees met die verrukkelijke smakelijke gerechten en het water mij in de mond loopt. Die smaakvolle verleidelijke foto’s! Wildzwijn medaillons met hete bliksem, hertenstoof in rode wijnsaus, konijnbouten in honing-mosterdsaus, herfstbeenham met appel, bietjes en cranberrysaus. Voordat de vegetariërs onder jullie gaan steigeren hier ook wat gezonde vega gerechten. Wat te denken van pompoensoep met gedroogde paddenstoelen, pastinaaksoep met gele biet, wortelwrap-cups, plaattaart met biet en zoete aardappel en voor de liefhebber boerenkoolkoekjes, jammie!

Maar uw stukkiesschrijver, zit lekker aan de kruidnootjes, gaat tevens de komende weken dartelend over straat want het (herfst)bockbier is weer in aantocht. De aanbiedingen van dit speciale brouwsel spatten van de folders af. Brand Bock, Hertog Jan, Grolsch, Jopen, Texels, allemaal stunten ze met de prijzen van hun sixpack bockbieren. Ook mevrouw De Keijzer kijkt reikhalzend uit naar de meisjes van de folderbezorging, kan uren bezig zijn met het doorspitten van de aanbiedingen.

Tot slot lieve lezers, bedankt voor jullie aardige reacties en smileys op mijn stukkie van vorige week. Het was een schot in de roos heb ik gemerkt. Helaas heeft demissionair minister van VWS, Hugo de Jonge, niet gereageerd want ik denk dat zijn blaas iets meer kan hebben dan die van uw drieënzeventig jarige columnist!


Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie