Columnist Joop de Keijzer.
Columnist Joop de Keijzer. Foto: Rinus van Denderen
Column

Bloot op de fiets

3 september 2021 om 11:15 Column

Toen ik het artikel over de World Naked Bike Run las vroeg ik mij af of zo’n ludiek protest tegen toename autoverkeer en luchtverontreiniging in Amersfoort ook georganiseerd zou kunnen worden. Zou uw stukkiesschrijver, zelf enorme koukleum, het lef hebben om in zijn nakie samen met stadsbestuurders, raadsleden, horecaondernemers, projectontwikkelaars, ambtenaren, kunstenaars, verpleegkundigen en bewoners, een rondje in de blote billen over de Stadsring naar de binnenstad, eindigend op het Stadhuisplein, te fietsen. 

De aanvraag voor zijn protestritje wordt waarschijnlijk met veel ongeloof en gelach in behandeling genomen. Of er daarna een vergunning wordt afgegeven is maar de vraag maar het lijkt mij wel aardig om hier effe op door te fantaseren.

Jammer dat oud-wethouder verkeer Hans Buijtelaar niet meer de scepter zwaait. Hij was toch voorstander van een autoluwe Stadsring, zou bij uitstek een prima deelnemer en ambassadeur van dit spraakmakende initiatief zijn geweest. De Blote Buijtelaar Billen zouden veel bekijks trekken en een hoop andere twijfelaars over de streep trekken. BPA’er (Bloot Protest Amersfoort) Hans van Wegen doet alleen mee als hij zijn rode sjaal om mag houden, PvdA’er Rob Smulders doet mee maar wel met fietshelm, raadgriffier Esther Lans doet mee, wil wel oorbellen in en haar zonnebril op. Kunstpaus Ron Jagers doet zonder aarzelen mee maar wel als naakt oranje geverfd Prins Bernard kunstwerk.

Onze burgemeester Lucas Bolsius, blijft ie of blijft ie niet, gaat voorop in de stoet, alleen gekleed in zijn ambtsketen en cultuurwethouder Fatma Koser Kaya doet mee als ze oordopjes of een koptelefoon op mag zetten want ze wil tijdens deze blote fietstocht muziek kunnen luisteren. Ondernemer Dirk Jan Stip doet zeker mee als de Krommestraat in de route wordt opgenomen en Marco en Ingeborg Blok van restaurant ‘Mei’ doen mee als ze een koksmuts op mogen zetten. Maarten van der Heide, restaurant ‘Rauw’, zet alleen een hele leuke bril met alle kleuren van de regenboog op. Kunstenaars Thijs Trompert en Marisja Smit doen mee, maar zetten wel een lasbril op. De Amersfoortse brandweer doet spontaan mee, hebben wel een brandblusapparaat op hun fiets gemonteerd. Verplegend personeel en artsen van Meander Medisch Centrum schrijven massaal in met slechts een stethoscoop om de nek. Wethouder Kees Kraanen houdt zich angstvallig stil, wethouder Astrid Janssen wil graag bedenktijd. Als ze een vijgenblad mag voordoen wil Yvonne de Korte, persoonlijk assistent van onze burgemeester, na overleg met haar partner, eerst een proefritje maken.

Wielervereniging Eemland is razend enthousiast, alle leden stappen op de racefiets. Met een kleurrijke bloemenkrans in hun haar willen de zumba, yoga en fitnessclubs, onder leiding van SRO buurtsportcoaches graag meefietsen. Of geïnteresseerde scootmobielers kunnen deelnemen is nog onzeker! 

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie