Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Hij is in het land!

17 november 2021 om 10:30 Column

Opeens werd uw stukkiesschrijver, is het hele jaar lief geweest, vorige week verrast door maar liefst twee Sinten. Op de elfde van de elfde was het druk aan onze deur met Sint Maartenversjes. 34 zakjes snoep heeft mevrouw De Keijzer uitgedeeld. Toen de buurtkindertjes in de gaten hadden dat er snoep werd uitgedeeld stonden er opeens tientallen kinderen uit andere straten uit de wijk met lampionnetjes uitbundig ‘Sint Maarten, de koeien hebben staarten’, te zingen, een schattig gezicht al die kleuters.

Er was zelfs een groepje dametjes dat een eigen versie van het deuntje had ingestudeerd, ‘Sint Maarten, Sint Maarten, de kat zit op karate, de hond zit op hockey, dat doet ie met een stokkie!’ Hup, daar gingen weer vijf zakjes snoep.

Dat inspireerde uw stukkiesschrijver, zijn schoentje bleef leeg, tot het bedenken van het volgende rijmpje; ‘Zie ginds komt de rijtoer in Amersfoort aan, hij brengt ons Sint Nicolaas kijk ‘m daar eens staan, in een cabrio met mijter en fraaie baard maar waar is Ozosnel zijn stoere paard?’ ‘Zijn knecht is chagrijnig en heeft weinig zin, smijt met een paar cadeautjes, hier, pak ze zelf maar in’. ‘Een hondje langs de route ziet een roetveegpiet waarna hij in paniek onder een auto schiet’.

Deze rijtoer door diverse wijken, ga ‘m bekijken! Zie die heerlijke impressie die we maakten van deze feestelijke dag waar ik de Sint nog nooit zo vrolijk zag. Compliment aan Natasja Eversen van Sinterklaasstad en de stafleden op het stadhuis die zorgden voor een onvergetelijke alternatieve intocht. 

Compliment aan burgemeester Bolsius die op een tandem samen met secretaressepiet Yvonne de Korte bij diverse stopplaatsen even afstapte om een praatje te maken met bewoners en opgewonden kindertjes met vuurrode wangetjes. Daarna stapte hij weer op, reed ozosnel naar de volgende halte. Wat een mensenmenigte, honderden uitgelaten kinderen met tekeningen, kleurplaten en verlanglijstjes. De postbodepiet is straks hartstikke druk om al die post in de brievenbus bij de bioscoop op het Eemplein te stoppen. Tientallen hulpsintjes en pietermannetjes stonden bloednerveus de komst van Sint af wachten maar soms ging onze kindervriend te ozosnel door naar de volgende stop. Gelukkig konden ze nog vaak een glimp opvangen van Sint en zijn kleurrijke gevolg. Er was zelfs een kindje dat mij voor Sinterklaas aanzag maar zijn ouders vertelden hem dat de echte Sint er ieder moment kon aankomen en dat ik een praatje met hem mocht maken voor de televisie. Er was een bijdehandje dat zich afvroeg hoe Sint met zo’n cabrio op het dak kon komen, hoe gaat hij dat doen!

Door de enorme toeloop van publiek dreigde er even een pepernotentekort maar de pepernootzakjespiet was al onderweg met meer voorraad. Steek de open haard de komende dagen niet aan met houten knoesten, daar moeten de luisterpieten vreselijk van hoesten! 

Joop de Knuffelpiet

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie