Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

2022 (2)

Column

Zit achter m’n computer met een vette glimlach, heb totaal geen last van ‘Blue Monday’ want uw stukkiesschrijver, heeft weer sokken gehad voor zijn verjaardag, werd geïnspireerd door een lezeres die mij een reactie stuurde toen zij de column van vorige week had gelezen.

Zij suggereerde namelijk dat het helemaal niet zo gek is zo’n ouderenpartij want er wonen duizenden ‘partijgenoten’ in onze keistad die er voor zouden kunnen zorgen dat deze partij waarschijnlijk wel eens de grootste kon worden na de gemeenteraadsverkiezingen. Zij bracht mij tot het volgende meesterwerkje.
Je wordt de grootste, je mag formeren, je mag gaan besturen, je moet je verkiezingsbeloftes waarmaken, je mag wethouders leveren, je hebt invloed op bepaalde processen, je luistert naar je kiezers en achterban, zorgt voor nieuw elan!  

Probleem is echter dat alle raadsleden en wethouders op leeftijd zijn, dat zorgt voor kleine ongemakken. Stel dat Joke Sickmann (verlaat de SP) wethouder van kunst en cultuur wordt. Die moet dan bij wekelijkse raadsvergaderingen wel worden opgehaald door een stadhuisbode met dienstwagen en ook weer naar huis worden gereden. Bij werkbezoeken is er voor haar altijd ondersteuning nodig met desnoods een fractiemedewerker die haar begeleidt op de vele uitstapjes buiten het stadshuis. Er moet een traplift komen, een beveiligde stalling voor rollator, scootmobiel en fiets met trapondersteuning.  

Raadsvergaderingen mogen niet later dan 22.30 uur eindigen en er moeten minimaal twee plaspauzes worden ingelast. Mocht het toch uitlopen dan worden er kroketjes geserveerd en het thuisfront gebeld dat het ietsje later wordt. De geluidsinstallatie wordt aangepast, gaat van standje 6 naar 10. Het beeldscherm vergroot en de interruptiemicrofoon wordt door de dienstdoende bode naar de spreker gereden zodat hij/zij op zijn/haar stoel kan blijven zitten. In dossiers en overige te lezen stukken wordt het lettertype vergroot en mogen de pakken papier maximaal twee kilo wegen. Fractiekamer wordt drempelvrij, verwarming uren van te voren al hoger gezet. Bij evenementen, openingen, uitnodigingen en borrels is er standaard advocaat met slagroom, boerenjongens en meisjes en zowel jonge als oude jenever lekker koud geserveerd. Geen harde nootjes of vishapjes met graatjes die tussen het gebit gaan zitten maar makkelijk weg te knagen amuses van topkwaliteit, besteld bij lokale restauranthouders tegen schappelijke prijs. Tandenstokers mogen niet worden vergeten.

Stel Fons Asselbergs wordt wethouder sport. Dan krijgt hij op zijn kamer de beschikking over een aantal fitness attributen zodat bepaalde spiergroepen kunnen worden getraind. Mocht hij bij een tennisdemonstratie een balletje willen slaan dan schiet in ieder geval zijn schouder niet uit de kom. Moet helaas stoppen want het maximale aantal leestekens is bereikt. Heb met veel gegniffel dit stukkie geschreven!

Joop de Keijzer   

advertentie