Afbeelding
anp / Robin van Lonkhuijsen

Derde goud voor Femke Bol op EK atletiek

20 augustus 2022 om 21:55 Atletiek

AMERSFOORT Er staat dit Europees Kampioenschap atletiek geen maat op Femke Bol. De Amersfoortse won zaterdagavond haar derde gouden medaille van het toernooi in München, als slotloopster van het Nederlandse estafetteteam op de 4x400 meter. ,,We hadden niet beter kunnen afsluiten, heel bijzonder”, reageert Bol na afloop voor de camera van de NOS.

Bol had op deze EK al een unieke prestatie geleverd door als eerste vrouw ooit goud te halen op de 400 meter én 400 meter horden.

Met haar drie gouden medailles op één EK evenaart ze de legendarische Fanny Blankers-Koen. Die slaagde er in drie keer goud te halen op de EK van 1950 in Brussel. Zij won in destijds de 100 en 200 meter en de 80 meter horden. Naast Blankers-Koen hadden nog vijf atleten ooit drie keer goud gepakt op één toernooi. Femke Bol is nu de zevende atleet in de historie die dat presteert. ,,Dat is niet verkeerd, maar het is wel op nu. Ik ben zo moe, ik kan echt niet meer”, aldus Bol. ,,Ik zal nog wel een potje huilen later vanavond, want ik ben superblij en hartstikke trots op deze meiden, maar ik ben nu te moe.”

De Nederlandse ploeg die goud won in het Olympiastadion van München bestond naast Bol uit Eveline Saalberg, Lieke Klaver en Lisanne de Witte. Het Oranjekwartet won de finale in de beste Europese tijd van dit jaar: 3.20,87. Deze tijd betekende bovendien een nieuw Nederlands record.

Halverwege had Klaver, de tweede loopster, Nederland aan de leiding gebracht. Maar slotloopster Bol begon als nummer drie aan haar rondje van 400 meter. Met een daverende versnelling in het laatste deel van de race ging zij echter de concurrentie voorbij om met ruime voorsprong als eerste over de finish te komen. Polen werd tweede, Groot-Brittannië derde.