Afbeelding
EPA/Filip Singer

Femke Bol wint Europees goud op 400 meter in ‘niet te geloven’ tijd

Atletiek

AMERSFOORT (ANP) Femke Bol kan zichzelf nog altijd verbazen. Een welgemeende ‘wauw’ kwam uit haar mond na haar gouden race op de 400 meter bij de EK atletiek in München. Bol won de finale in 49,44 seconden, een Nederlands record en de beste tijd van dit seizoen in Europa. ,,Winnen in zo’n tijd is niet te geloven. Het is bizar”, zei ze voor de camera van de NOS. ,,Ik voelde me heel goed, sterk en had er veel vertrouwen in. Maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet verwacht. Daar had ik alleen maar van gedroomd.”

Bol gaf toe dat ze in baan vijf een prachtige uitgangspositie had. ,,Al mijn concurrenten liepen voor mij in de buitenste banen, dus ik kon heel goed mijn ding doen in het eerste deel van de race. Daarna kon ik gaan ‘chasen’ en dat lukte heel goed. Dit is zo gaaf, Europees kampioen worden in een vol stadion.”

Met het behalen van de Europese titel op de 400 meter is ze op de helft van haar missie in München. De 22-jarige Amersfoortse wil ook goud op de 400 meter horden, het onderdeel waarop ze brons veroverde op de Olympische Spelen in Tokio en vorige maand het zilver bemachtigde op de WK in het Amerikaanse Eugene. ,,Mijn raceplan voor de 400 meter horden heb ik al geschreven voor de EK. Ik wilde eerst alles op de 400 meter zetten. Dat is gedaan en nu gaat de knop om. De halve finale van donderdag wordt zwaar vrees ik, want ik denk niet dat ik veel zal slapen.”

advertentie
advertentie