Femke Bol in actie tijdens de halve finale van de 400 meter horden op het Multi-EK.
Femke Bol in actie tijdens de halve finale van de 400 meter horden op het Multi-EK. anp / Robin van Lonkhuijsen

Bol wint ook goud op 400 meter horden en pakt unieke dubbel op EK

Atletiek

AMERSFOORT Femke Bol heeft met grote overmacht vrijdagavond de finale van de 400 meter horden gewonnen. Daarmee komt haar ‘missie’ van twee keer goud op de 400 meter afstanden uit.

Ze heeft daarmee een unieke prestatie geleverd op de Europese kampioenschappen atletiek in München. Ze heeft als eerste atlete ooit goud behaald op de combinatie 400 meter én de 400 meter horden.

De titel op de 400 meter had de 22-jarige Amersfoortse woensdag al veroverd in een bijzonder snelle tijd van 49,44 seconden. Ze voegde daar vrijdag de titel de 400 meter horden aan toe. Als favoriete maakte ze de torenhoge verwachtingen waar door in de finale de concurrentie op grote achterstand te zetten.

Ze won in een tijd van 52,67 en dat was een kampioenschapsrecord. Ze verbeterde de 52,92 van de Russin Natalja Antjoech uit 2010.

‘GEEN MACHINE’ Ze voelde opluchting na haar geslaagde missie. ,,Ik ben geen machine, maar daar lijkt het dit toernooi wel op”, zei ze bij de NOS. ,,Er is toch wel ongeloof dat ik dit gedaan heb. Ik kon de focus blijven houden ondanks de druk die er was. Iedereen verwachtte dat ik het wel even zou doen, maar het zijn twee compleet andere nummers. Alleen het verzuren van je benen is hetzelfde.”

Bol gold vooraf als torenhoge favoriete op het onderdeel, waarop ze vorig jaar olympisch brons veroverde en vorige maand zilver op de WK in het Amerikaanse Eugene. ,,Er kan altijd wat misgaan, want er staan tien horden in de weg. Bovendien raakte ik vermoeider door al die races hiervoor. Maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan en vooral dat het me is gelukt de focus vast te houden. Het was uiteindelijk een kwestie van vasthouden aan mijn raceplan. Als ik doe wat ik moet doen, kan me eigenlijk niets gebeuren.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie