Handwerk en machines worden bij Bus Natuursteen gecombineerd.
Handwerk en machines worden bij Bus Natuursteen gecombineerd. Arnoud J Spaaij
Vakmannen in beeld

Oud ambacht in een modern jasje bij Steenhouwerij Bus

17 mei 2023 om 09:23 Zakelijk

AMERSFOORT Bij Steenhouwerij Bus zit kennis en vakmanschap al generaties lang in de familie. Eén van de oudste ambachten ter wereld kent sinds de laatste generatie wel een nieuw element. Computer aangestuurde machines bieden een helpende hand.

Carsten Bus is de jongste generatie die in het inmiddels ruim 100 jaar oude bedrijf natuursteen bewerkt. Hij heeft dan ook de meeste affiniteit met de cnc-machines waarmee gezaagd, geslepen en gefreesd wordt. De nieuwste techniek gaat bij Steenhouwerij Bus nog een stap verder. „Bestaande bewerkte steen met soms oude lettertypes kunnen we zelf scannen en daarop doorwerken,“ legt Carsten uit. „In feite kunnen we alles maken wat de klant wenst. Zelf denk ik vooral in bewerking met machines. Het is vaak sneller en terwijl de machines bezig zijn, kan ik weer andere dingen doen. Al beheers ik het handwerk ook. Toch wordt dat veelal door mijn vader gedaan.“ Vader Alex vindt het een prachtig vak. „Verder werken op oude grafzerken, restauratie of helemaal naar wens ontworpen exclusief interieur, dat vind ik mooi. Heel veel kan met machines, maar verlijmen, waterdicht maken en speciale effecten zijn toch nog handwerk. Ik heb dat van mijn vader geleerd en die vaardigheid draag ik ook weer over.“

Steenhouwerij Bus heeft een team van specialisten. „We plaatsen op locatie gevelbekleding of natuursteen in interieurs en grafstenen,” vertelt Alex. „En eigenlijk komt bij alles wel een stukje specialisme kijken.” Vader en zoon Bus zijn handvaardige vakmensen met in generaties opgebouwde kennis. „Het is een mooi natuurproduct waar we mee werken. Dat begint al bij de steen zelf. Er is veel keuze en we kopen dat zelf in. Desgewenst kunnen klanten uitzoeken bij onze leveranciers in Nederland of zelfs bij de groeve in bijvoorbeeld Italië.”

Bus Natuursteen BV, Nijverheidsweg-Noord 57, 3812 PK Amersfoort, tel. 033-4613109, info@bus-natuursteen.nl

Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Stad Amersfoort.nl? Neem dan contact op met Michel Rodenburg (06-55706846 m.rodenburg@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie