Annemarie de Bruijn, van Hulp voor Mantelzorg, neemt als mantelzorgmakelaar het tijdrovende en ingewikkelde uitzoekwerk uit handen.
Annemarie de Bruijn, van Hulp voor Mantelzorg, neemt als mantelzorgmakelaar het tijdrovende en ingewikkelde uitzoekwerk uit handen. Annemiek van der Kuil
De Specialist

Praktische hulp voor mantelzorgers

17 mei 2023 om 08:00 Zakelijk

AMERSFOORT Wie zelf zorg nodig heeft of zorgt voor een familielid, vriend of buur, heeft vaak ook de handen vol aan het regelen van hulp en zorg. Er zijn zoveel verschillende loketten, voorzieningen en ingewikkelde regels, dat je niet weet waar je moet beginnen. Dan is het goed om te weten dat een mantelzorgmakelaar kan helpen.

,,Het is belangrijk dat de toegang tot zorg zo goed mogelijk geregeld wordt”, aldus Annemarie de Bruijn van Hulp voor Mantelzorg. Zij neemt als mantelzorgmakelaar het tijdrovende en ingewikkelde uitzoekwerk uit handen. Ze weet of je voor hulp bij de gemeente moet zijn of bij de zorgverzekeraar en hoe langdurige zorg aangevraagd kan worden. Ook vertelt ze wat er komt kijken bij het zelf inkopen van zorg via een PGB. Ze kan meehelpen zoeken naar zorgaanbieders. En als iemand wil, kan ze het aanvragen helemaal overnemen.

BALANS ZORG EN EIGEN WELZIJN 

,,Zo krijgen mantelzorgers ruimte om te doen wat voor hen het meest waardevol is: zorgen voor hun naaste. Er wordt door de overheid een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers, omdat ouderen en mensen met lichamelijke of psychische problemen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. En de zorgsector kampt met personeelstekorten. Als je als mantelzorger niet goed op je eigen belastbaarheid let, kun je overbelast raken. Daarom is het belangrijk om op tijd ondersteuning en je eigen ontspanning te organiseren. En dat geldt ook voor mensen die hun eigen zorg regelen.”

VOORBEELDEN

Een kleine greep uit de vragen waarbij Annemarie de Bruijn kan helpen: Mijn vader heeft beginnende dementie, woont zelfstandig en heeft hulp nodig bij wassen, aankleden, eten. Hoe kom ik aan hulp en wie moet dat betalen? Ik kan mijn vrouw met MS vanwege mijn eigen gezondheid niet goed meer helpen. Ik weet niet waar ik moet beginnen om hulp te zoeken? Mijn vrouw is voor verzorging afhankelijk van mij. Ik moet geopereerd worden en daarna heb ik zelf ook een tijdje verzorging nodig. Waar vragen wij hulp voor ons allebei, en kun je meehelpen zoeken naar zorgverleners? Ik moet een WLZ-aanvraag doen, zegt de huisarts, maar: hoe? Kan ik toeslagen krijgen om extra kosten te betalen? Het kost me veel energie en vrije dagen om (het regelen van) de zorg voor mijn kind en mijn gezin vol te houden. Kan ik mijn werkgever vragen om mee te denken hoe ik de zorg kan combineren met mijn werk en zo voorkomen dat ik ziek word?

VERGOEDING

Een mantelzorgmakelaar kan vergoed worden uit de meeste aanvullende zorgverzekeringen, betaald uit de vrije bestedingsruimte van een PGB, of kan particulier betaald worden. Ook schakelen werkgevers mantelzorgmakelaars in om verzuim bij medewerkers te voorkomen.

Annemarie de Bruijn
Hulp voor Mantelzorg
Tel.: 06 1975 7835
info@hulpvoormantelzorg.nl
www.hulpvoormantelzorg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie