Vlnr: klimaatactivist Jeroen Thunnissen,
geschiedenisdocent Renée Schreuder, vinoloog en wijnproever Eric Ivens en dichter Twan Vet.
Vlnr: klimaatactivist Jeroen Thunnissen, geschiedenisdocent Renée Schreuder, vinoloog en wijnproever Eric Ivens en dichter Twan Vet. Volksuniversiteit

Veelzijdig aanbod kenmerkt Volksuniversiteit

Zakelijk

AMERSFOORT De Volksuniversiteit Amersfoort kent al een lange geschiedenis maar is nog steeds actueel. De Volksuniversiteit is in ruim 100 jaar uitgegroeid tot een instelling waar jaarlijks honderden mensen naar toe komen om iets op te steken, van jong tot oud. Kijkend naar het zeer veelzijdige programma moet je vaststellen dat het aanbod helemaal van deze tijd is. Bestuurslid en programmamaker Jan Landsheer onderstreept dit van harte: ,,Ook dit jaar brengen we weer een mooi aanbod bij elkaar dat voor veel mensen interessant én actueel is. We zijn de grootste aanbieder van vreemde talen in deze regio. En bij ons kun je ook leren naar kunst te kijken, hoe je de bomen in je tuin moet snoeien. Je kunt leren filosoferen en je kunt je loopbaan een nieuw perspectief geven. Wij zijn een beetje zoals de HEMA: bij ons kun je alles krijgen”, aldus Landsheer. 

Uit principe biedt de Volksuniversiteit geen online cursussen en lezingen aan omdat de ontmoeting en het sociale aspect belangrijk wordt gevonden. De meeste docenten komen uit Amersfoort. Zoals Jeroen Thunnissen, een bezorgde burger en klimaatactivist. ,,Ik maak mij grote zorgen over het milieu, daarom heb ik mij verdiept in de wetenschappelijke inzichten van het IPCC van de Verenigde Naties. Die inzichten deel ik graag met anderen”, aldus Thunnissen. In zijn lezing op 15 november gaat hij ook in op de transitie naar duurzaam gedrag.

GESPANNEN RELATIE Renée Schreuder is bij veel Amersfoorters bekend als geschiedenisdocent. Zij heeft zich gespecialiseerd in de relatie tussen het Westen (Europa en Noord Amerika) en de Sovjet Unie. Schreuder: ,,Ik ga in op de vraag waarom in de geschiedenis de relatie tussen deze twee mogendheden al zo lang gespannen is.” 

Eric Ivens verzorgt al jaren wijnproeverijen voor de Volksuniversiteit. Hij leert zijn cursisten hoe je wijn moet proeven en laat ze de smaak ervaren van klassieke druivenrassen. Hij leert je ook waarom een bepaalde wijn goed past bij juist dat ene gerecht. ,,Ik leer mensen hun eigen smaak- en geurvermogen ontdekken en hoe ze die verder kunnen ontwikkelen. Daarmee geef ik ze iets mee van blijvende waarde. Wijn proeven én drinken wordt nog leuker”, aldus Eric Ivens. 

Twan Vet is inmiddels ook bij velen bekend als de Stadsdichter van Amersfoort. In drie avonden neemt Twan zijn deelnemers mee in zijn wereld van de poëzie. Twan: ,,Iedereen heeft wel eens een gedicht gelezen, maar begrijp je dat gedicht dan ook? Na mijn cursus lees je gedichten anders dan voorheen.” 

De vier docenten in dit artikel beginnen hun lezingen en cursussen allemaal in november. Alle overige lezingen en cursussen zijn te zien op www.vuamersfoort.nl.

advertentie
advertentie