Marjolein Hassink en Sandra van den Bergen zoeken vrijwilligers voor de Engelse les aan Oekraïense vluchtelingen.
Marjolein Hassink en Sandra van den Bergen zoeken vrijwilligers voor de Engelse les aan Oekraïense vluchtelingen. Volksuniversiteit

Volksuniversiteit start gratis cursus Engels voor Oekraïense vluchtelingen

2 september 2022 om 13:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT In samenwerking met vrijwilligersorganisatie Zussie San start de Volksuniversiteit vanaf eind september een taalcursus Engels voor Oekraïense vluchtelingen die verblijven bij opvanggezinnen in Amersfoort en omstreken. De cursus is gratis voor de deelnemers en wordt gegeven in Huis Miereveld in het Leusderkwartier. Dit voormalige schoolgebouw is een gastvrije plek met ruimte voor ontmoeting en uiteenlopende activiteiten. Dit voorjaar is hier door Sandra van den Bergen het project Zussie San gestart. 

,,Vanaf de aankomst in Nederland leeft deze groep Oekraïense vluchtelingen vrij geïsoleerd binnen onze samenleving. Het zijn vooral vrouwen met kinderen want veel mannen zijn in Oekraïne achtergebleven. Er waren buiten het eigen gastgezin weinig contacten, ook niet onderling met andere landgenoten. Vanuit Zussie San zijn we daarom in Huis Miereveld gestart met wekelijkse inloopuren en kunstzinnige activiteiten voor de Oekraïense gasten en hun Nederlandse gastgezinnen”, vertelt Van den Bergen. 

De Volksuniversiteit Amersfoort wil met haar educatieve cursussen bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame samenleving. Bestuurslid Jan Landsheer: ,,Dit initiatief past binnen onze doelstelling en daarom ondersteunen we dit initiatief financieel en helpen we mee met de werving van vrijwilligers en deelnemers. De praktische uitvoering ligt in handen van Marjolein Hassink, vrijwilliger bij Zussie San. Hiervoor was zij enkele jaren taalcoördinator bij de Volksuniversiteit. 

LIEVER ENGELS DAN NEDERLANDS LEREN SPREKEN Hassink: ,,Zussie San ondersteunt de Oekraïense vluchtelingen ook bij het zoeken naar werk. Omdat veel van hen alleen Oekraïens en slechts gebrekkig Engels spreken, is passend werk voor hen moeilijk te vinden. Deze vrouwen willen liever Engels leren dan Nederlands, aangezien zij voornemens zijn om op termijn terug te keren naar Oekraïne. Tot die tijd helpen wij hen om zo veel mogelijk hun veerkracht en zelfstandigheid te behouden.” 

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS DIE ENGELSE LES WILLEN GEVEN
De Volksuniversiteit is op zoek naar vrijwilligers die Engelse taalles willen geven. Dit kan individueel en in kleine groepen. De vrijwilliger moet de Engelse taal redelijk beheersen in woord en geschrift. Een onderwijsbevoegdheid is niet nodig en ervaring in het lesgeven evenmin. Wat wel gevraagd wordt is de beschikbaarheid voor 1 dagdeel per week en de motivatie om mensen in nood te helpen.
Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via info@vuamersfoort.nl of via marjo@zussiesan.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie