Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen aan de Zonnehof vanaf maandag in gebruik

25 maart 2022 om 17:22 Maatschappelijk

AMERSFOORT De Zonnehof 19-20 (gebouw Sun Court) in Amersfoort is vanaf aanstaande maandag en noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Er is hier plaats voor 200 personen. Dat laat de gemeente weten op de website. ,,Amersfoort stelt zich gastvrij op en wil vluchtelingen hulp bieden. Op dit moment hebben zich ruim 200 Oekraïense vluchtelingen zich bij de gemeente gemeld. Daarvan verblijft de meerderheid bij familie, vrienden of gastgezinnen. Zo’n 80 vluchtelingen vangen we tijdelijk op in hotels.’’

Het lege pand aan de Zonnehof is nu tijdelijk ingericht als noodopvang. De voorzieningen zijn sober en eenvoudig en bedoeld om mensen op te vangen. In iedere kamer staan enkele bedden, op iedere gang zijn diverse toiletten en er is een gezamenlijke ruimte waar kinderen kunnen spelen. Er is geen keuken- of kookgelegenheid en de zogenoemde campingdouches staan buiten. 

VOORMALIG KANTOORPAND Doordat de Zonnehof een voormalig kantoorpand is, is het gebouw al ingedeeld in kleinere ruimtes. De gezinnen die hier komen hebben hierdoor zoveel mogelijk een eigen kamer en daarmee meer privacy dan bij een noodopvang in een grote zaal. Er is hier plaats voor 200 personen. De duur van de opvang is zes maanden, met een mogelijke verlenging tot één jaar. Daarna wil eigenaar Heilijgers in het pand tweekamer huurappartementen en ruime vrije sector koopappartementen realiseren voor woningzoekenden.

OPROEP KABINET De gemeente realiseert aan de Plotterweg 26-28 een tweede centrale opvanglocatie om langere tijd vluchtelingen op te kunnen vangen. Deze locatie zal plek bieden aan zo’n 250 vluchtelingen. ,,Met het opvangen van vluchtelingen draagt de gemeente bij aan de oproep van het kabinet om regionaal 2000 noodopvangplekken te realiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne. De 450 opvangplekken in Amersfoort dragen hier aan bij.’’

Tegelijkertijd zegt de gemeente samen te werken met gemeenten in de regio aan opvanglocaties voor andere groepen vluchtelingen om de druk op de asielzoekerscentra in Nederland te verminderen. Daar verblijven momenteel meer mensen dan de centra op berekend zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie